زمانی که شما کودک هستید، اتاق خوابتان قلمروی پادشاهیِ شماست. جایی که در آن فرمان میرانید و تخیلاتتان از همۀ مرزها عبور میکند. اما این مکان همچنین جاییست که به فعالیتهایی نظیرِ خواب، مطالعه، استراحت و بازی هم اختصاص دارد. کودکان اوقاتی بسیار طولانی را طی شبانهروز در اتاقشان سپری میکنند و شخصیت، خلاقیت، اعتماد به نفس و سلامتِ جسمی و روانیشان در آن شکل میگیرد. یکی از وظایفِ بسیار مهمِ والدین، ایجادِ اتاقی در مناسبترین حالت برای کودک است که سلامتِ او را تضمین کند و باعثِ رشد و شکوفاییِ استعدادهایش شود. برای ساختنِ چنین محیطی، توجه به همۀ جزئیات، ضروری است. در این میان بخصوص نورپردازیِ اتاق کودک از اهمیتی ویژه برخوردار است. تجهیزاتِ نورپردازی در این اتاق علاوه بر ایمنیِ کامل و تأمینِ نورِ کافی و مناسب برای همۀ فعالیتها، باید از نظرِ فرم و طرح و رنگ هم، خاص و خلاقانه باشند. از میانِ چراغهای اتاقِ کودک، بخصوص لوستر اتاق کودک دارای اهمیتِ فراوانی است. این منبعِ نور علاوه بر ایجادِ نورِ عمومی و روشن کردنِ اتاق در بسیاری از اوقات پیشِ چشمانِ کودک قرار دارد و به همین خاطر باید در انتخابِ شکلِ فیزیکیِ آن کاملا دقت کرد.
امروزه در همۀ فروشگاههای تجهیزاتِ روشنایی، بخشی مخصوصِ لوازمِ اتاقِ کودک وجود دارد که در آن میتوانید نمونههایی بسیار متنوع و متفاوت از لوسترهای کودکانه را مشاهده کنید. تنوعِ این بخش آنقدر زیاد است که انتخاب از میانشان دشوار و گیج کننده بنظر میرسد، اما با رعایتِ چند نکتۀ بنیادین میتوان در این انتخاب کاملا صحیح و موفق عمل کرد. اگر در مرحلۀ انتخاب لوستر اتاق کودک هستید، این مقاله راهنمای انتخاب لوستر برای اتاق کودک با ما در این مقاله همراه باشید تا ۵ مورد از نکات مهم در انتخاب لوستر کودک را با هم مرور کنیم. با استفاده از این ۵ نکته شما میتوانید بهترین انتخاب را البته با به کار گرفتنِ ذوق و خلاقیتتان، انجام دهید. پیش از آن از لوسترهای ازنور دیدن کنید.
ایمنی لوستر اتاق کودک

ما در مقالاتی مانند «۵ نکته مهم در انتخاب لوستر برای آشپزخانه» و «۵ نکتۀ کلیدی برای انتخاب لوستر اتاق خواب» که به انتخابِ لوستر برای دیگر اتاقهای خانه اختصاص دارد، همیشه نکاتِ ضروری را از محلِ نصب یا سایزِ لوستر آغاز میکنیم اما بیشک اولین و مهمترین نکته دربارۀ تجهیزاتِ روشناییِ اتاق کودک، مسئلۀ ایمنی است. کودکِ شما ممکن است هنوز در مرحلۀ نوزادی قرار داشته باشد اما تا چشم بر هم بزنید، او بزرگ خواهد شد، تواناییهای حرکتیش رشد خواهد کرد، خواهد ایستاد و رفتن روی صندلی و چهارپایه را خواهد آموخت. هنگامِ انتخابِ لوستر برای اتاق کودک، به همۀ احتمالاتِ ممکن فکر کنید، از دسترسیِ کودک تا پاشیده شدنِ مایعات و موردی را انتخاب کنید که از هر نظر کاملا ایمن باشد. استحکامِ پایه و اتصالات هم موردی است که باید در نظر گرفته شود. از یاد نبرید که زیباترین لوسترِ جهان هم اگر باعثِ ایجادِ حادثهای برای فرزندتان شود، ارزشی ندارد. همچنین در انتخابِ نوع کلیدهای برق و محلِ قرار گرفتنشان هم این نکته را در نظر داشته باشید. ایمنی را همیشه در اولویتِ نخست قرار دهید.
محل نصب لوستر اتاق کودک

مسئلۀ محلِ نصب، که در انتخابِ لوسترِ مناسب هم تأثیر دارد، آمیزهای از عواملِ ضروری و سلیقهای است. بعنوانِ مثال، طبعا قرار دادنِ لوستر در بالای محلِ خوابِ نوزاد به دلیلِ آزارِ چشمهای او به هیچ وجه مناسب نیست. یا نصبِ لوستری که بناست بخشِ اصلیِ نورِ عمومیِ فضا را تأمین کند، در هر جایی جز محدودۀ میانیِ اتاق، به این هدف لطمه خواهد زد. اما گذشته از این نکاتِ ضروری، باقیِ ماجرا به سلیقۀ شما بستگی دارد. شما حتا میتوانید با آویختنِ لوستر در کنارِ تختِ کودکانِ بزرگتر، از آن بعنوانِ چراغ مطالعه هم استفاده کنید. برای انتخابِ محلِ نصبِ مناسب، با رعایتِ نکاتِ ضروری برآیندِ کلیِ منظرۀ اتاق و دکوراسیون و لوازمِ آن را در نظر بگیرید و جایی را انتخاب کنید که قرار گرفتنِ لوستر در آن، دلنشینترین و متعادلترین چشمانداز را ایجاد میکند.
سایز و ارتفاع

برای تعیینِ سایزِ حدودیِ مناسبِ لوستر در هر فضا، فرمولی وجود دارد که در سایرِ مقالاتِ مرتبط هم به آن اشاره کردهایم. طبقِ این فرمول، جمعِ طول و عرضِ اتاق بر حسبِ واحدِ فیت، برابر است با قطرِ مناسبِ لوستر به واحدِ اینچ. بعنوان مثال، قطرِ مناسبِ لوستر برای اتاقی با طول و عرضِ ۱۰ فیت، برابر است با ۱۰+۱۰ یعنی ۲۰ اینچ. عددِ به دست آمده با این فرمول، مقداری کاملا حدودی است که میتواند در حکمِ یک نقطۀ شروع و راهنما برای شما باشد تا بر اساسِ آن انتخابی صحیحتر انجام دهید. دقت داشته باشید که با توجه به اهمیتِ خاصِ دکوراسیونِ اتاقِ کودک و تأثیرِ آن بر روند رشد و شکوفایی و سلامتِ او، انتخابی نامناسب از نظرِ سایز میتواند تأثیراتِ نامطلوبی بر منظرۀ اتاق داشته باشد و در دلنشین و متعادل بودنِ منظرۀ اتاق، اختلال ایجاد کند.
در تعیینِ ارتفاعِ مناسبِ لوستر اتاق کودک، مهمترین مسئله امنیت است. این ارتفاع باید بگونهای باشد که لوستر را دور از دسترسِ کودک قرار دهد و از خطراتِ ایمنی جلوگیری کند. همچنین به این نکته دقت داشته باشید که دایرۀ فعالیتهای کودکان بخصوص هنگامِ بازی، بیش از محدودۀ فعالیتهای بزرگسالان است و ارتفاع لوستر باید بگونهای انتخاب شود که احتمالِ برخوردِ اشیاء به آن و صدمه دیدنش را به حداقل برساند. البته با رعایتِ این نکات، همچنان گزینههای بسیار متعدد و متنوعی پیشِ روی شما قرار خواهد داشت که میتوانید از میانشان مورد دلخواه را انتخاب کنید.
شدت و نوع نور
در مسئلۀ تعیینِ شدت و نوعِ نورِ مناسب، راحتی و آرامش حرفِ اول و آخر را میزند. انتخاب لوستر اتاق کودک باید بگونهای باشد که صمیمیترین و آرامشبخشترین حس در فضا ایجاد شود و در عین حال نورِ آن برای انجامِ همۀ فعالیتهای او از بازی و مطالعه گرفته تا خواب و استراحت، کافی و مناسب باشد.
مقدارِ روشناییِ لازم برای اتاق کودک معمولا حدود ۲۰ لومن در هر فیت مربع از مساحت در نظر گرفته میشود. این عدد هم البته حدودی است و شما باید با توجه به ویژگیهای معماری و چینشِ لوازمِ اتاق، مقدارِ مناسبِ آن را در هر مورد تعیین کنید تا شدتِ بیش از حدِ نور باعثِ آزارِ چشمِ کودک نشود و در عینِ حال، روشناییِ کافی برای انواعِ فعالیتها وجود داشته باشد. با تعیینِ مقدار روشناییِ کلیِ لازم، شما میتوانید سهمِ هر منبع از جمله لوستر را در اتاق مشخص کنید. دمای رنگِ نورِ مناسب برای اتاق کودک نیز عموما میانِ ۲.۷۰۰ تا ۳.۷۰۰ کلوین، یعنی طیفِ رنگِ سفیدِ گرم در نظر گرفته میشود.
قاعدۀ کلی برای نورپردازیِ اتاق کودک، استفاده از منابعی است که نورِ غیرمستقیم، نرم و پراکنده تولید میکنند. از آنجا که چشمِ کودکان بخصوص در سنینِ پایینتر هنوز کاملا رشد نکرده و مقاوم نشده است، نورِ تند و مستقیم علاوه بر آزاردهنده بودن، میتواند موجبِ انواعِ آسیبها شود. بر همین اساس مناسبترین لوسترها برای اتاق کودک، لوسترهایی با حباب یا پوششِ کامل، یا نهایتا لوسترهای فراتاب هستند که نورشان به سمتِ سقف هدایت میشود و پس از انعکاس، در اتاق منتشر میگردد. البته اگر کودکتان در سنینِ پس از دبستان است و شما استفاده از لوستر بعنوانِ نورِ کاری (Task Light) برای مطالعه را در نظر دارید، میتوانید از لوسترهای فروتاب هم در بخشی از اتاق که به این کار اختصاص دارد استفاده کنید.

با توجه به همۀ این موارد، استفاده از لوسترهای LED می تواند گزینهای بسیار مناسب برای اتاق کودکان باشد. این لوسترها علاوه بر مصرفِ کمِ انرژی، عمرِ طولانی و تولیدِ حرارتِ بسیار کم، نوری مناسبِ اتاقِ کودک را نیز از خود منتشر میکنند. همچنین اغلبِ انواعِ این لوسترها قابلیتِ اتصال به دیمر را دارند و در نمونههای جدیدتر، حتا کنترلِ رنگِ نور نیز از طریقِ ریموتکنترل یا اپلیکیشنهای موبایلی امکانپذیر است. این امکانات میتوانند امتیازی بسیار مهم در نورپردازیِ اتاق کودک باشند تا با استفاده از آنها بتوان نور را متناسب با هر شرایط و فعالیت، تنظیم کرد.
فرم و سبک لوستر اتاق کودک
سرانجام به انتخابِ شکل و سبکِ مناسب میرسیم. انتخابی که تا حدودِ بسیار زیادی به ذوق و سلیقه و خلاقیتِ شما وابسته است. برای انتخابی هدفمندتر و سادهتر از میانِ طیفِ بسیار متنوعِ لوسترهای اتاق کودک، این موارد را در نظر داشته باشید:
به سبک و تم اتاق توجه کنید:
لوسترِ انتخابیِ شما باید از نظرِ شکل و رنگ، با سبک و تمِ دکوراسیونِ کلِ اتاق هماهنگ باشد تا دلچسبترین منظره را ایجاد کند. هماهنگی لزوما به معنای انطباق نیست. برای انتخابِ لوسترِ مناسب به دکوراسیون و لوازمِ اتاق توجه کنید. چه تمِ رنگی در اتاق غالب است؟ لوازم در چه سبکی انتخاب شدهاند؟ کدام طرح و شکل در اغلبِ وسایل وجود دارد؟ این موارد در انتخابِ مناسبِ لوستر بسیار تأثیرگذارند. لوستر را بگونهای انتخاب کنید که تکمیلکنندۀ همۀ اینها باشد و در کنارشان منظرهای یکپارچه و دلنشین ایجاد کند.
سرگرمکننده بودن را در نظر بگیرید:
سرگرمکننده بودن برای کودکان بخشی از مفهومِ زیباییست. از انتخابِ لوسترهای خشک و رسمی، هرچند به نظرتان زیبا بیایند پرهیز کنید و به دنبالِ نمونههایی بگردید که برای کودک جذابیت دارند و نگاهش را به خود جلب میکنند. انتخابِ چنین لوسترهایی محیطِ اتاق را برای کودک بسیار دلچسب و خواستنی میکند تا کودک در آن، نهایت لذت و آرامش را تجربه کند.

تخیل و خلاقیتِ کودکتان را تقویت کنید:
فراموش نکنید مناظری که کودک در نخستین سنینِ زندگیش پیشِ چشم دارد، تأثیری مهم در تقویتِ حسِ زیباییشناسی و خلاقیتِ او دارند. لوستری به شکلِ حیوانات یا حتا اشیاء، میتواند دوستِ خیالیِ کودکتان شود! از نمونههای دارای فرمها و طرحها و رنگهای متنوع استفاده کنید و به کودک اجازه دهید تا به تخیلِ خود میدان دهد و از ترکیبِ الگوهای مختلف در آنها بیاموزد و لذت ببرد.
به نظراتِ کودک توجه نشان دهید:
اگر کودکتان از نظرِ سنی در حدیست که نظراتی از خود داشته باشد، حتما به این نظرات توجه کنید. با این کار جدای از تقویتِ اعتماد به نفسِ کودک، محیطِ اتاق را برای او دلنشینتر و خواستنیتر خواهید کرد چرا که او احساس میکند در ساختنِ آن نقش داشته است.

کلام آخر
اتاق کودکان، محلیست که آنان اوقاتی بسیار طولانی از شبانهروز را در آن سپری میکنند. جایی که نخستین شکوفههای شخصیت و اعتماد به نفس و خلاقیتشان در آن شکل میگیرد. ایجادِ دکوراسیون و نورپردازیِ مناسب در این اتاق، میتواند نقشِ مهمی در این زمینه داشته باشد. در این مقاله با هم ۵ نکتۀ مهم را دربارۀ نحوه انتخاب لوستر اتاق کودک مرور کردیم. امیدواریم خواندنِ این نکات به شما در انتخابِ لوسترِ مناسب برای اتاق فرزندتان کمک کرده باشد.