سبک طراحی داخلیِ کلاسیک، هواداران بسیاری دارد. ریشههای این سبک، به دورانِ پیشامدرن در اروپا بازمیگردد. در آن دوران همۀ ارزشها و اخلاقیات و ساختارهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی، حولِ یک نقطۀ مرکزی، یعنی اعتقاد به خداوند شکل میگرفتند و معماریِ خارجی و داخلیِ آن دوره نیز با نگاهی سنتی، بر پایۀ ارزشهای معنوی و ذهنی بنا شده بود. ویژگیهای سبک طراحی داخلی کلاسیک مانندِ تقارن ریشه در این نوع نگاه دارند.
امروزه اغلبِ ثروتمندان، هوادارِ سبک کلاسیک هستند. آنها این سبکِ ریشهدار را به سبکهای طراحی داخلیِ جدیدتر و زودگذر ترجیح میدهند. طراحی داخلی به سبک کلاسیک، یادآورِ حسِ گرما و راحتیِ توأم با احساسِ امنیت است. فضایی که با این دکوراسیون داخلی خانه چیده شده، اصالتی مشخص و ظاهری جذاب و مطبوع دارد. انواع سبک های طراحی داخلی کلاسیک از جملۀ سبکهایی در طراحی دکوراسیون داخلی خانه است که هرگز کهنه نمیشود و از مد نمیافتد و همواره محیطی لوکس، برازنده و مجلل پدید میآورد. زیربنای این سبک، نظم، تعادل، ظرافت، شکوه و تقارن است. در این مقاله قصد داریم به جنبههای گوناگون این سبک طراحی داخلی بپردازیم. با ما همراه باشید.
ویژگیهای اصلیِ سبک طراحی داخلی کلاسیک

سبک طراحی داخلی کلاسیک، ویژگیهای متعددی دارد که هریک در تمایزگذاری میان این سبک و دیگر سبکهای دکوراسیون داخلی خانه نقش دارند. اصلیترینِ این ویژگیها عبارتند از:
تقارن
تقارن را میتوان کلیدیترین ویژگیِ طراحی دکوراسیون داخلی کلاسیک دانست. در این سبک از دکوراسیون، از اغلبِ عناصر بهصورتِ دوتایی در موقعیتهایی متقارن استفاده میشود. این عناصر میتوانند لوازم خانه، ویترینها، مجسمهها، آثار هنریِ دستساز یا سایر وسایل باشند. همچنین بخشی از تقارنِ سبکِ کلاسیک، مربوط به الگوها و طرحهاییست که بر سطحِ بخشهای گوناگونِ اتاق از کاغذدیواریها و پردهها گرفته تا فرشها و قالیچهها و رویۀ مبلها نقش بستهاند.
قاعدهمندی
طراحی داخلی به سبک کلاسیک، مطلقا با هر نوع بینظمی و شلوغی و در هم برهمی بیگانه است. در این سبکِ دکوراسیون، هر یک از اشیاء دقیقا محلِ خاصِ خود را دارند و طبقِ ضوابطی معین چیده میشوند. این شیوۀ چینش، به خانه منظرهای شکوهمند میبخشد.
ترکیبهای رنگیِ خاص
سبکِ دکوراسیونِ داخلی کلاسیک، به داشتنِ طیفی از رنگهای مجلل معروف است که به خانه چشماندازی پرشکوه میبخشد. رنگهای این سبک مانندِ قهوهای و کرم، برآمده از طبیعت هستند. رنگهای تند و خیرهکننده و کنتراستهای شدید جایی در سبک کلاسیک ندارند. بهعنوانِ مثال رنگهای جواهرات در این سبک استفاده میشوند اما نه بیش از دو تونالیته، چون استفاده از رنگهای متعدد در محیط، حسِ شلوغی و بینظمی ایجاد میکند. رنگهای پرطرفدار در این سبک طلایی، بژ، خاکستری، کرم، نارنجیِ کمرنگ، زیتونی، نقرهای، قرمز، قهوهای کمرنگ، زرد، آبی، سبز، خاکستری و صورتیِ مات است.
عناصرِ چوبی
عناصر چوبی مانندِ کمدها و قفسهها و غیره جزئی تاریخی و جدانشدنی از سبک طراجی داخلی کلاسیکند.
مجلل و لوکس بودن

سبک دکوراسیون کلاسیک، سبکی لوکس و مملو از ریزهکاریهای گوناگون با معماری و هندسۀ دقیق است. به همین خاطر، استفاده از اشیاء و لوازم دستساز همیشه در این سبک اولویت دارد. ظرافتِ این آثار، حسِ اصالتِ سبک کلاسیک را برای هر بینندهای تداعی میکند.
توجه به جزئیات
بر خلافِ طراحی داخلی خانه مدرن که در آن پارچهها و بافتها، بدونِ هیچ نقشی استفاده میشوند، در سبک طراحی داخلی کلاسیک همۀ منسوجات نظیرِ رویۀ مبلها، روتختیها، فرشها، کاغذ دیواریها و پردهها، باید طرح و نقش داشته باشند. طرحهای راهراه، شطرنجی و طرحهای کلاسیکِ گلها انتخابی مناسب در این سبک هستند.
وجود یک نقطۀ کانونی
اتاقهایی که با سبکِ کلاسیک شکل گرفتهاند، همیشه یک نقطۀ کانونی دارند. این نقطه میتواند یک شومینۀ بزرگ، یک میز غذاخوری باشکوه، یا یک راهپلۀ مجلل باشد. هنگامی که نقطۀ کانونیِ اتاق مشخص شد، سایرِ لوازم حولِ آن شکل خواهند گرفت.
عناصر دکوراسیون داخلی خانه کلاسیک

در این سبک، عناصرِ بسیاری مورد استفاده قرار میگیرند نظیرِ: لوازمی ساخته شده از مواد اولیۀ طبیعی، فرشهای دستبافِ نقشدار، ستهای مبلِ منبتکاری شده با دستهها و پشتیِ بلند، تزییناتِ دکوریِ چوبی و فلزیِ گرانبها با کندهکاری به رنگ طلاییِ تیره و نقرهای، پردههای باشکوه و سنگین از جنسِ مخمل، ابریشم و ترمه، و غیره.
فرش، کفپوشی باشکوه در طراحی داخلی به سبک کلاسیک

فرش از گذشتههای دور، از با ارزشمندترین و گرانبهاترین لوازم خانه بوده است. در طراحی داخلیِ کلاسیک، زمین با پارکتهای چوبی یا سنگ مرمر پوشانده میشود و پس از آن، گرمی و دنج بودنِ فضا، با استفاده از فرش دو چندان میشود. فرشهای ساده، کفپوشهای با طرح هندسی، قالیچههای کهنهنما و فرشهای با طرحِ راهراه گزینههای مناسبی برای این سبک نیستند. در عوض، فرشهای اصیلِ ایرانی یا سایرِ کفپوشهای دستباف با طرحهای ظریف میتوانند گزینههای مناسبی باشند. شما میتوانید رنگِ کفپوش را با رنگِ یکی از عناصرِ دیگرِ اتاق مانندِ دیوارها، پردهها یا لوازمِ خانه ست کنید. همچنین استفاده از کفپوشی با رنگِ مکمل یا متضادِ این عناصر، میتواند انتخابی برای زیباتر و شادتر کردنِ فضا باشد. استفاده از قالیچههای کوچکِ ایرانی در مناطق مختلفِ اتاقها هم، چشمانداز را گیراتر و جذابتر خواهد کرد. بهعنوان نمونه، پهن کردنِ یک قالیچه زیرِ میز غذاخوری، به کلی حسِ فضا را دگرگون خواهد کرد.
اثاثیه مناسب دکوراسیون داخلی کلاسیک
عتیقهجات بهترین انتخاب برای سبک دکوراسیون کلاسیک هستند، اما تأمین کردنِ چنین وسایلی، وقت و هزینۀ فراوان میخواهد. در عوض شما میتوانید با استفاده از لوازمی چون مبلهایی با بدنه و دستۀ منبتکاری و کندهکاری شده حسِ دکوراسیون سبک کلاسیک به اتاقتان ببخشید. بطور کلی مبل در سبک کلاسیک، باید حسِ شکوه و ظرافت را به بیننده منتقل کند. مبلی به رنگِ قهوهایِ گرم با طرحی کلاسیک از گل یا خطوطِ نازک طلایی، میتواند نمونهای از مبلِ مناسب این سبک باشد. همچنین در این سبک از وسایلِ چوبیِ حکاکی و شیشهکاری شده با فرمهای انحنادار استفاده میشود.
آثار هنریِ دیواری، جلوهبخش دیوارهای خانه

آثار هنری دیواری، از جمله مهمترین و تأثیرگذارترین عناصر در طراحی داخلی کلاسیک هستند. یک تابلوی نقاشی میتواند در یک دیوارِ سادۀ سفید یا خاکستری، روح بدمد و آن را زنده کند. نقاشیهای کلاسیک معمولا تصاویری با جزئیاتِ فراوان هستند. این سبک از تابلو، برای محیطهای وسیع و سبک دکوراسیون کلاسیک مناسب است. همچنین مینیاتورهای ایرانی از آنجا که کارِ دستِ اساتیدِ بزرگ، و مملو از ظرافت و جزئیات هستند، میتوانند گزینۀ مناسبی برای تزئیناتِ دیواریِ سبک کلاسیک شمرده شوند. قابِ نقاشیهای کلاسیکِ دیواری در این سبک معمولا فریمی از چوبِ کندهکاری شده به رنگِ طلایی است. همچنین به یاد داشته باشید که قالیچههای دیواریِ نفیس و ظریف، یکی از بهترین انتخابها برای تزیینِ دیوارها در این سبک طراحی داخلی است. این قالیچهها مانندِ مینیاتورها کارِ دستِ اساتیدِ چیرهدست و مملو از جزئیات هستند و بعنوانِ تزئیناتی لوکس و گرانبها شناخته میشوند. خودِ دیوارها در این سبک با کاغذ دیواریهایی با رنگهای ملایم و محو پوشانده میشوند. بر این پسزمینه اگر با انتخابِ صحیح، تابلو یا قالیچهای آویخته شود، دیوار را به کلِ دکوراسیون داخلی خانه پیوند خواهد داد.
طراحی نور کلاسیک

نورپردازی یکی از ضروریترین عناصر در همۀ سبکهای دکوراسیونِ داخلیست. در طراحی داخلی به سبک کلاسیک، لوسترهای چوبی یا کریستالی فضا را زیباتر میکنند. چلچراغهای بلند با لامپهای شمعی و حبابهایی به شکلِ لاله، لوسترهای چوبیِ منبتکاری و کندهکاری شده، لامپهای رنگیِ کار گذاشته شده در گچبریهای سقف و لامپهای مخفیِ توکار گزینههایی مناسب برای طراحی نور کلاسیک هستند. همچنین لوسترهای برنزی نیز میتوانند در این سبک از دکوراسیون مورد استفاده قرار گیرند. چلچراغهای مناسبِ این سبک، عموما تلألوی بسیار و لامپهای متعدد دارند. شما میتوانید در این ترکیب، از چراغهای دیوارکوبِ کریستالی یا چوبی هم استفاده کنید. در نورپردازی در سبک کلاسیک، چراغهای دیوارکوب بیشتر در اتاقهای خواب استفاده میشوند، اما استفاده از آنها در سایر اتاقها مانند اتاق نشیمن و اتاق غذاخوری نیز منظرۀ بسیار تأثیرگذاری ایجاد میکند و در تقارنِ فضا هم نقشی اساسی دارد. میتوانید از چراغهای دیواری ازنور دیدن کنید.
عناصرِ دکوراتیو در سبک دکوراسیون کلاسیک
عناصر دکوراتیو در همۀ سبکهای دکوراسیون، عناصری جذاب هستند که میتوانند بهعنوانِ نقطۀ کانونیِ اتاق ایفای نقش کنند. عناصر دکوراتیوِ سبک کلاسیک بسیار متنوع هستند، اما در میانِ آنها، وسایلِ چوبی اصیلتر و محبوبتر بشمار میآیند. دیوارآویزهایی با نقشهای سنتی یا طرحهای کوچک هم میتوانند در این سبک کاربرد داشته باشند. فضایی با طراحی داخلی کلاسیک، تنها محیطی مملو از انبوهِ عتیقهجاتِ گرانبها، لوازمِ دکوریِ دستساز، کلکسیونهای کمیاب، قالیچههای نفیس و ظروفِ نقرهای و طلایی نیست، بلکه برای دست یافتن به دکوراسیونی پخته و هماهنگ باید این همه در نظم و چینشی دقیق کنار هم قرار گیرند و ترکیبی یکپارچه ایجاد کنند.
با وجودِ گسترش یافتنِ أنواع سبک های طراحی داخلی، سبک طراحی داخلی کلاسیک هنوز هم جذابیتهای خاص خود را دارد و نزدِ عمومِ مردم محبوب است. شاید برخی این سبک را بخاطرِ قدمتش نپسندند اما بسیاری هم بخاطرِ اصالت، حالتِ نوستالژیک و منحصر به فرد بودنِ سبکِ کلاسیک، آن را دلنشین و جذاب مییابند.
در آخر
در این مقاله با هم اصلیترین جنبهها و اجزای سبک دکوراسیون کلاسیک را مرور کردیم. سبکی اصیل و ریشهدار که برآمده از سبکِ زندگیِ طبقاتِ بالای جوامع اروپاییست. اگر شما هم جزو کسانی هستید که این سبک را میپسندید، بخاطرِ گرانبها بودنِ برخی عناصرش، آن را کنار نگذارید. ایجادِ حسِ دکوراسیونِ کلاسیک با استفاده از عناصرِ نه چندان نفیس و گرانبها، اما هنرمندانه و ظریف هم ممکن است. شما میتوانید با الهام گرفتن از توضیحاتی که در این مقاله داده شد، به دنبالِ لوازمی بگردید که هزینۀ مناسبی دارند و در عین حال با قواعدِ اصلیِ دکوراسیون کلاسیک هماهنگ هستند، و با این روش دکوراسیونِ کلاسیکِ خاصِ خودتان را طراحی و اجرا کنید. امیدواریم خواندنِ این مقاله در این مسیر به شما یاری رسانده باشد.