مجله
سبک زندگی
نکات کلیدی انتخاب لوستر برای فضاهای کوچک

نکات کلیدی انتخاب لوستر برای فضاهای کوچک

کلمۀ «لوستر» اغلب ما را به یادِ تصاویری از شکوه و فریبندگی و همچنین ساختمان­هایی با اتاق­ها و فضاهای وسیع می‌اندازد. دو موردِ اول صحیح و بجا هستند اما موردِ سوم لزوما همیشه درست نیست. در خانه‌­های امروزی هم می‌­شود با انتخابِ لوستر برای فضاهای کوچک و رعایتِ برخی نکات، از منظرۀ جذاب و لوکسی که لوسترها به فضا می­‌بخشند بهره برد و همچنین در پرتوِ نورِ لامپ­‌های متعددِ آن­ها به اتاق منظره‌­ای به مراتب وسیع‌­تر بخشید. امروزه متناسب با کوچک­تر شدنِ خانه­‌ها، طیفِ گسترده­‌ای از لوسترهای متناسب با محیط­‌های محدودتر وجود دارند که شما می‌­توانید با هر سلیقه‌­ای، لوسترِ دلخواه‌­تان را در میان­‌شان بیابید. در این مقاله قصد داریم راهنمای انتخاب لوستر برای فضاهای کوچک ارائه دهیم و به این موضوع بپردازیم که چطور می‌­شود از لوستر برای فضاهای کوچک منزل­‌تان استفاده کنید بدونِ این که تعادلِ میانِ کارکرد و زیبایی، و تناسبِ فضا بر هم بخورد. پیش از خواندن متن پیشنهاد می‌کنیم از لوسترهای ازنور دیدن کنید. با ما همراه باشید.

گامِ نخست

اولین مرحله در انتخاب لوستر، تعیینِ سایزِ مناسبِ آن به نسبتِ فضای اتاق است. با این که شما می‌­توانید از احساس و قدرتِ مقایسه­‌تان برای تخمینِ حدودیِ اندازۀ مناسب بهره ببرید، بهتر است برای دست یافتن به دقیق­‌ترین ابعاد، از فرمولی استفاده کنید که موردِ استفادۀ اغلبِ طراحانِ نورپردازیِ داخلی‌­ست. این فرمول بدین صورت است: جمعِ طول و عرضِ اتاق بر حسبِ واحدِ فیت (برابر با ۳۰/۴۸ سانتیمتر) برابر با قطری بر حسبِ واحدِ اینچ (معادلِ ۲/۵۴ سانتیمتر) است که لوسترِ شما باید دارا باشد. بعنوان مثال اگر اتاقِ شما ۲۰ فیت طول و ۱۴ فیت عرض داشته باشد، قطرِ لوسترِ مناسب برای آن حدودِ ۲۰+۱۴ یعنی ۳۴ اینچ است.

نکته: اگر دیدید که نمی‌­توانید لوسترِ دل­خواه‌­تان را در اندازۀ مناسب پیدا کنید، امکانِ استفاده از دو لوسترِ جداگانۀ کوچک‌تر را هم در نظر داشته باشید.

گامِ نخست

به فرمِ اتاق توجه کنید

نکتۀ مهمِ دیگر در انتخابِ لوستر برای فضاهای کوچک، توجه به شکل و نحوۀ چینشِ وسایل در اتاق است. فرمِ لوستری که انتخاب می‌­کنید باید هماهنگ با این شکل و چینش باشد. بعنوان مثال اگر بناست لوستر در آشپزخانه‌­ای نصب شود که فرمِ چینشِ کابینت‌­ها و کانتر در آن خطی­‌ست، استفاده از لوستری به همین شکلِ کلی می‌­تواند گزینه­‌ای مناسب باشد.

به فرمِ اتاق توجه کنید ۱

در تصویرِ زیر هم آشپزخانه‌­ای با فرمِ خطی و عمق‌­دار دیده می‌­شود اما قرار گرفتنِ محوطۀ کوچکِ غذاخوری با میز و نیمکت در انتهای فضا تا حدودی این فرم را بر هم زده است و بر همین اساس طراحِ نورپردازی از لوستری کروی استفاده کرده و به محیط جلوه‌­ای خاص و متمایز بخشیده است.

بخوانید: ۶ نکتۀ مهم برای انتخاب لوستر آشپزخانه

به فرمِ اتاق توجه کنید ۲

یکسان بودن همیشه بد نیست

مشابهتِ کاملِ اجزای دکوراسیون اغلب بعنوانِ یک نقطه ضعف و ناشی از ناتوانیِ طراح در ترکیبِ عناصرِ متفاوت با یکدیگر تلقی می‌­شود اما این حرف لزوما همیشه صحیح نیست. به کار بستنِ چنین روشی در فضاهای کوچک باعثِ ایجادِ انسجامِ بصری در اتاق شده، فضا را بزرگ­تر از آن که هست نشان می­‌دهد. در تصویرِ زیر، لوسترِ سیاه­‌رنگ کاملا مشابه با سطوحِ ذغالیِ دکوراسیون انتخاب شده و در فضا حسی از یکپارچگی و وقار پدید آورده است.

یکسان بودن همیشه بد نیست

لوستر را بعنوانِ یک جداکننده در نظر بگیرید

در آپارتمان­‌های کوچک یا آپارتمان­‌های استودیو ( آپارتمان‌­هایی که کلِ فضای­شان یکپارچه است و اتاق خواب ندارند) بهتر است عناصری از دکوراسیون مانندِ یک قالیچه­ یا وسیله‌­ای خاص، برای جدا کردنِ بخش‌‌های مختلف فضا مورد استفاده قرار گیرند. از لوستر نیز می‌­توان برای این منظور استفاده کرد تا علاوه بر جداسازی، به بخشی از فضا جلوه‌­ای خاص ببخشد. هنگامِ انتخاب لوستر برای آپارتمان­‌های کوچک، این امکان را هم در نظر باشید. بعنوانِ مثال در تصویرِ زیر، بخشِ آشپزخانه به وسیلۀ یک لوستر جداسازی شده، حسی از شیک و دارای سبک بودن یافته است.

لوستر را بعنوانِ یک جداکننده در نظر بگیرید

از لوسترهای کوچک استفاده کنید

آیا شیفتۀ زیبایی و شکوهِ لوستری بزرگ شده‌­اید که اندازه‌­اش متناسب با اتاق‌­تان نیست؟ یک راه‌حل، گشتن به دنبالِ نمونه­‌های کوچک­ترِ آن است. امروزه نمونه­‌هایی متعددی از لوستر مناسب اتاق کوچک که به آن­ها اصطلاحا مینی‌لوستر گفته می­‌شود. این لوسترها دقیقا مشابهِ نمونه‌­های بزرگ­ترِ خود، با همان ساختار و ظرافت و امتیازات هستند تنها با این تفاوت که اندازه‌­شان کوچک­تر است. شما می‌­توانید با جستجو در میانِ این مینی­‌لوسترها نمونه‌­هایی کامل از لوسترهای دلخواه­تان را بیابید و استفاده کنید.

نکته: در مغازه‌­های لوازمِ دکوراسیون و نورپردازی، به بخشِ کودکان سر بزنید تا از مینی‌­لوسترهای بسیار جذابی که در این بخش می­‌بینید شگفت‌­زده شوید.

از لوسترهای کوچک استفاده کنید

سقف را به عقب برانید!

از هوادارانِ پر و پا قرصِ لوسترهای بزرگ هستید اما سقفِ اتاق‌­تان چندان مرتفع نیست؟ حتا در این شرایط هم با انتخابِ صحیحِ نوع و محلِ نصبِ لوستر می­‌توانید علاوه بر استفاده از لوستری نسبتا بزرگ­، سقف را بلندتر نشان دهید. بعنوانِ مثال به تصویرِ اتاق خوابِ زیر نگاه کنید. در این اتاق، نصبِ دو لوسترِ نسبتا بزرگِ مرصع­‌شکل در دو ارتفاع، علاوه بر ایجادِ حسی از شکوه و هم­زمان صمیمیت، سقفِ اتاق را نیز بالاتر از آن­چه هست نشان می­‌دهد.

بخوانید: ۵ نکتۀ کلیدی برای انتخاب لوستر اتاق خواب

سقف را به عقب برانید!

هر جای اتاق می‌­تواند برای نصبِ لوستر مناسب باشد

فضاهای کوچک می‌­توانند از منظرِ یافتنِ بهترین جا برای نصبِ لوستر، دردسرساز باشند، چرا که اغلبِ ما عادت داریم لوسترها را بر فرازِ یک میزِ بزرگ یا تخت تصور کنیم. برای حلِ این مشکل، سعی کنید چهارچوبِ ذهنی‌­تان را بشکنید و بر اساسِ این قاعده عمل کنید: هر جایی که فضا وجود دارد، می‌­شود لوستر را نصب کرد. با این نگاه شما می‌­توانید نقاطِ مناسبی را در اتاق بیابید که قرار گرفتنِ لوستر در آن­ها، باعثِ توقفِ نگاهِ هر بیننده‌­ای می‌­شود، خواه این مکان، بالای یک طاقچه یا کنارِ یک کابینت باشد.

هر جای اتاق می‌­تواند برای نصبِ لوستر مناسب باشد

از نقطۀ کانونی دور شوید

هنگامِ انتخابِ لوستر به این نکته دقت کنید که اگر فضای اتاق‌­تان از نظرِ مساحت یا ارتفاعِ سقف کوچک است، هیچ ضرورتی ندارد که لزوما لوستر را در نقطۀ کانونیِ اتاق در وسطِ سقف نصب کنید. نحوه انتخاب لوستر خانه کوچک اینطور است که شما می‌توانید محدوده‌­های کنارِ سقف را بعنوانِ محلی برای نصبِ لوستر در نظر بگیرید. برای مثال به اتاق خوابِ کوچکِ تصویرِ زیر توجه کنید. آویختنِ لوستر در این اتاق در کنارِ تخت، علاوه بر ایجادِ جذابیتی ساختارشکنانه، امکانِ استفاده از لوستر با دیمر بعنوانِ چراغِ کنارِ تخت را هم فراهم کرده است.

از نقطۀ کانونی دور شوید

از لوسترهای غیر کلاسیک استفاده کنید

ماجرا البته کاملا به سلیقۀ خاصِ شما بستگی دارد اما اگر قصدِ انتخابِ لوستر برای فضایی کوچک را دارید، نمونه­‌های متعلق به سبک­های غیرسنتی و غیرکلاسیک می‌­توانند گزینه‌­های مناسب­تری باشند. این لوسترها به دلیلِ ساختارِ ساده‌­تر، از نظرِ حسی فضای کم­تری از اتاق را اشغال می­‌کنند. بعنوان مثال، استفاده از لوسترهای مدرنِ مینیمالیستی می­‌تواند انتخابی مناسب برای این فضاها باشد.

از لوسترهای غیر کلاسیک استفاده کنید

از لوسترهای هم­سطح و نیمه‌­هم‌­سطح استفاده کنید

لوسترهای گوناگون از نظرِ نوعِ نصب بر روی سقف، به دسته‌­های گوناگونی تقسیم می‌­شوند. لوسترهای آویزی دارای زنجیر یا سیمی هستند که انتهایش به سقف متصل می‌­شود. این نوع از لوسترها مناسبِ اتاق‌­هایی با سقفِ بلند هستند. مناسب‌­ترین گزینه برای استفاده در اتاق‌­های با سقفِ کوتاه، لوسترهای هم­سطح (Flush) یا نیمه‌­هم‌­سطح (Semi-flush) هستند. این لوسترها یا فاقدِ قطعۀ واسط میانِ بدنه و سقف هستند و یا ارتفاعِ این قطعه در آن­ها بسیار کم است. با استفاده از این لوسترها که در انواعِ سبک‌­ها و فرم‌­ها موجودند، شما گزینه­‌های بسیار متنوع‌­تری را برای انتخاب در دسترس خواهید داشت.

از لوسترهای هم­سطح و نیمه‌­هم‌­سطح استفاده کنید

از لوسترهای فراتاب استفاده کنید

تجهیزاتِ روشنایی از نظرِ جهتِ تابشِ نور به دسته‌­های گوناگون تقسیم می‌­شوند. در چراغ­‌های سقفیِ فراتاب نور به طرفِ بالا و سقف تابانده شده، بازتابِ آن بصورتِ نورِ غیرمستقیم در محیط منتشر می‌­گردد. در محیط‌­های کوچک، اولویت با استفاده از این نوع لوسترهاست چرا که با روشن کردنِ سقف، فضا را بزرگ­تر از آن­چه که هست نشان خواهند داد.

از لوسترهای فراتاب استفاده کنید

ترجیحا لوسترهای محفظه­‌دار را انتخاب کنید

لوسترهایی که لامپ آن­ها به صورتِ آشکار (Exposed) نور می‌تاباند، نوری تندتر و شدیدتر از خود منتشر می‌­کنند. وجودِ این حجم از نور در محیطی کوچک می‌­تواند باعثِ تحریک و آزارِ چشم­ها شود. استفاده از لوسترهایی که پوشش یا حبابِ آن­ها باعثِ ایجادِ نوری ملایم‌­تر و فراگیرتر می‌­شود، در این فضاها در اولویت قرار دارد. البته به جز لوسترهای پوشش­‌دار و حباب‌­دار، شما می‌­توانید از انواعِ لوسترهای مدرنِ LED هم استفاده کنید که عموما نوری ملایم و پراکنده را از خود ساطع می‌­کنند.

بخوانید: ۱۰ نکتۀ مهم و کاربردی در انتخاب لوستر

ترجیحا لوسترهای محفظه­‌دار را انتخاب کنید

استفاده از دیمر را فراموش نکنید

در نمونه‌­های قدیمیِ لوستر، گاه برای کنترلِ شدتِ نور از کم و زیاد کردنِ ارتفاعِ آن بوسیلۀ یک سیستمِ نقاله استفاده می­‌کردند. امروزه این کار به راحتی با لوسترهایی که قابلیتِ اتصال به دیمر را دارند انجام می‌­شود. وجودِ دیمر علاوه بر ایجادِ امکانِ تغییرِ حس و حال و فضای اتاق متناسب با موقعیت­‌های گوناگون، در کم کردنِ هزینۀ برقِ مصرفی هم تأثیری آشکار دارد. هنگامِ خریدِ لوستر به این نکته نیز حتما توجه کنید.

استفاده از دیمر را فراموش نکنید

کلام آخر

لوسترها نوعی از تجهیزاتِ روشناییِ مجلل و زینتی هستند که در گذشته، منحصر به کاخ­‌ها و خانه­‌های اشرافی بودند. در قرنِ نوزدهم و بویژه بیستم، این چراغ­‌ها راهِ خود را به همۀ خانه‌­ها باز کردند و هم­زمان در فرم و طرح، متحول شدند. امروزه لوسترها در شکل­ها و اندازه‌­های گوناگون تولید می‌­شوند و در همۀ فضاها حتا فضاهای محدود و کوچک قابلِ استفاده‌­اند. در این مقاله با هم نکاتی را دربارۀ انتخاب لوستر مناسب برای فضاهای کوچک مرور کردیم. امیدواریم این مقاله شما را در هرچه زیباتر و باشکوه‌­تر کردنِ منزل­تان یاری کرده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *