لوسترها یکی از انواع تجهیزات روشنایی هستند که در آنها سبک و زیبایی با کارکرد، در تعاملی کامل قرار دارد و همین مسئله آنها را به انتخابی بسیار ایدهآل برای طراحیِ دکوری شیک و کارآمد در آشپزخانه تبدیل کرده است. لوسترها در آشپزخانه از سویی میتوانند بعنوانِ منابعی پاسخگو برای ایجادِ نورِ عمومی، نورِ کاری و حتا نورِ تأکیدی مورد استفاده قرار گیرند و از سویی با فرمها و طرحها و رنگهای بسیار متنوعشان، نقشی مؤثر در زیبا و پرجلوه کردنِ فضا ایفا کنند. پدید آوردنِ محیطی دلچسب و کارآمد در آشپزخانه، مسئلهای بسیار مهم است چرا که بسیاری از اوقاتِ ساکنینِ هر خانه، برای آشپزی و صرفِ غذا و وقتگذرانی در آن طی میشود. از آنجا که هر خانواده، خانه و آشپزخانهای، ویژگیهایِ خاصِ خود را دارند، نمیتوان دقیقا فرمولی واحد برای نحوۀ انتخابِ لوسترِ آشپزخانه در همۀ منازل ارائه کرد. بعنوانِ مثال، شاید شما از کانترِ جزیرهایِ آشپزخانهتان بیشتر برای پخت و پز استفاده میکنید یا شاید بیشتر آن را بعنوانِ محلی برای وقتگذرانی با خانواده و دوستان در نظر میگیرید. شاید شما اصلا در آشپزخانهتان کانترِ جزیرهای نداشته باشید و در عوض، یک میزِ غذاخوری در آن قرار داده باشید. طبعا هرکدام از این موارد، شرایطی خاص ایجاد میکند که باید در انتخاب و نصبِ لوستر کاملا به آنها توجه کرد. با این وجود میتوان از نکاتی پایهای و ضروری، بعنوانِ راهنمای انتخاب لوستر برای آشپزخانه سخن گفت که در همۀ موارد باید رعایت شوند. در این مقاله قصد داریم ۵ مورد از این نکات را با هم مرور کنیم. اگر قصدِ انتخابِ لوستر برای آشپزخانه منزلتان رادارید، از لوسترهای ازنور دیدن کنید.
بیشتر بخوانید: ۱۰ نکتۀ مهم و کاربردی در انتخاب لوستر
محلِ قرارگیری

نخستین مسئلهای که پیش از انتخاب لوستر باید آن را مشخص کنید، محلِ نصبِ لوستر در آشپزخانه است. عموما این محل بالای کانتر جزیرهای یا بالای میز غذاخوری در نظر گرفته میشود، اما این موارد تنها انتخابهای شما نیستند. شما میتوانید با بررسیِ دقیقِ معماری و چینشِ آشپزخانه، لوستر یا لوسترها را مطابق با نیازتان در سایر مکانها هم نصب کنید. نکتۀ بسیار مهمی که در این مرحله باید در نظر بگیرید، کارکردیست که از لوستر در ذهن دارید. لوستر عموما بصورتِ پیشفرض، بعنوانِ منبعِ تأمینِ نورِ عمومیِ فضا در نظر گرفته میشود اما این مسئله از جملۀ اشتباهاتِ متداول است. اولا کارکردِ زیباییشناسانۀ فرم و شکلِ لوستر در دکوراسیون، به تعبیری نسبت به میزانِ نورِ آن در اولویت است و دوما، نورِ کافی در محیط همواره باید با ترکیب کردنِ انواعِ منابعِ نوری تأمین گردد نه این که این وظیفه به کل بر عهدۀ یک لوستر نهاده شود. شما میتوانید با انتخابِ لوستری مناسب و آویختنش بالای هر بخش از آشپزخانه، از آن بعنوانِ یک نورِ کاری هم استفاده کنید. مثلا یک مینیلوستر که بالای سینک ظرفشویی آویخته شده، میتواند درخشندگی و زیبایی خاصی به محیط ببخشد و فضا را هم برای نظافت و پخت و پز، مناسبتر کند. همچنین اگر در آشپزخانه، کانتر جزیرهای و میز غذاخوری ندارید، آویختنِ لوستری در وسطِ سقف که بخشی از نورِ عمومیِ محیط را هم تأمین کند، میتواند منظرهای چشمگیر پدید بیاورد. به این نکته نیز توجه کنید که اگر سقفِ آشپزخانهتان نسبتا بلند است، بهتر است برای ایجادِ نورِ کافی و مناسب از لوستر استفاده کنید تا چراغهای توکار یا سقفی.
سایز و ارتفاع
پس از مشخص کردنِ محلِ نصب، گامِ بعدی تعیینِ اندازه و ارتفاعِ مناسبِ لوستر است. این مرحله را باید در سه بخش موردِ توجه داد.
- سایز لوستر نسبت به فضای آشپزخانه: سایز لوستری که انتخاب میکنید طبعا باید با مساحتِ آشپزخانهتان متناسب باشد تا زیباترین و متعادلترین چشمانداز ایجاد شود. تعیینِ سایزِ لوستر با توجه به مساحت، میتواند بصورتِ تخمینی و حسی انجام شود اما طراحانِ نورپردازی امروزه از یک فرمول برای محاسبۀ دقیقِ این سایز استفاده میکنند. بدین صورت که جمعِ طول و عرضِ فضا بر حسبِ واحدِ فیت را، برابر با قطرِ لوستر به واحدِ اینچ در نظر میگیرند. بعنوان مثال اگر آشپزخانهتان ۱۴ در ۱۰ فیت است، قطرِ مناسبِ لوستر برای آن برابر با ۱۴ بعلاوۀ ۱۰، یعنی ۲۴ اینچ خواهد بود. البته فراموش نکنید که در انتخاب لوستر برای آشپزخانه، به جای نصبِ یک لوسترِ بزرگ، استفاده از دو لوسترِ کوچکتر نیز گزینهای است که میتوانید آن را در نظر داشته باشید.
- سایزِ لوستر نسبت به کانتر یا میز غذاخوری: اگر از لوستر در آشپزخانه، بالای هرکدام از این دو استفاده میکنید، اینجا نیز باید تناسبی میانِ اندازۀ لوستر با کانتر یا میز برقرار باشد.
- سایز لوستر بر اساسِ کانتر: معمولا از دو روش برای نصبِ لوستر بر بالای کانترهای جزیرهای استفاده میشود، یا آویختنِ ردیفی خطی از چند لوستر و یا استفاده از تنها یک لوسترِ مستطیلی در مرکز. انتخاب میانِ این دو روش، کاملا بستگی به سلیقه و سبکِ دکوراسیونِ آشپزخانۀ شما دارد، اما در هر دو حالت سایزِ لوستر باید بگونهای باشد که لااقل حدود ۱۵ سانتیمتر از هر لبۀ میز فاصله داشته باشد.
- سایز لوستر بر اساس میز غذاخوری: بعنوانِ لوسترِ بالای میزِ غذاخوری هم، شما میتوانید از لوسترهای مستطیل و مربع شکل، یا لوسترهای دایرهای استفاده کنید. در حالتِ اول، قاعدهای که در بالا ذکر کردیم باید مورد توجه قرار گیرد و در حالتِ دوم، روندِ متداول این است که طولِ لوستر را نباید بیش از یک سومِ طولِ میز انتخاب کرد چون منظرهای نامتعادل ایجاد خواهد کرد.

- ارتفاع لوستر: مسئلۀ تعیینِ ارتفاعِ لوستر، بیش از سایز متکی به بررسیِ موردی است. قاعدهای حدودی وجود دارد که میگوید فاصلۀ لوستر با سطح میز یا کانتر باید حدودِ ۷۶ سانتیمتر باشد اما شما به این قاعده اکتفا نکنید و با بررسیِ همۀ زوایا و نشستن در نقاطِ مختلفِ میز، ارتفاعی را انتخاب کنید که لوستر در عینِ ایجادِ نورِ مناسب برای چشم و تأمینِ مواردِ ایمنی، جلوی دید را نیز نگیرد و فضا را کوچک و بسته جلوه ندهد.
بخوانید: نکات کلیدی انتخاب لوستر برای فضاهای کوچک
جهتِ تابش و نوع و شدت نور
مسئلۀ جهت تابش و میزانِ نورِ تولید شده هم مسئلۀ بسیار مهمیست که باید در یک راهنمای انتخاب لوستر برای آشپزخانه به آن اشاره کرد. بسته به کارکردی که شما برای لوستر آشپزخانهتان تعریف کردهاید، جهتِ تابشِ نورِ آن میتواند فراتاب رو به سقف (برای تأمینِ نورِ غیرِ مستقیمِ عمومی) یا فروتاب (برای ایجادِ نورِ مستقیمِ کاری) باشد. همچنین لوسترهای دارای پوشش یا حباب، نورِ گستردهتر و نرمتری را از خود منتشر میکنند که برای ایجادِ نورِ عمومی مناسبتر است.

تعیینِ تعدادِ لامپها و میزانِ روشناییِ مناسب نیز از طریقِ یک فرمول قابلِ محاسبه است. بر اساسِ این فرمول، هر فیتِ مربع (یک فیت برابر با ۳۰/۴۸ سانتیمتر است) از مساحتِ آشپزخانه، به حدود ۷۰ لومن نور نیاز دارد. با استفاده از این فرمول شما میتوانید مقدارِ کلِ نورِ مورد نیاز برای آشپزخانهتان را حساب، و سهمِ هر منبعِ نوری از جمله لوستر را بر این اساس معین کنید. دقت داشته باشید که نورِ بیش از حد در محیط، باعثِ آزارِ چشمها خواهد شد و نورِ ناکافی نیز به خستگیِ چشم منتهی خواهد گردید. رنگِ نورِ توصیه شده برای آشپزخانه، عموما رنگهای متمایل به سرد مانند سفیدِ سرد و آبی هستند که در محیط، حسی از پاکیزگی و نشاط پدید میآورند.
بیشتر بخوانید: هر آنچیزی که باید درباره انواع لامپ نورپردازی داخلی بدانید.
هماهنگی با معماری و سبک دکور

سومین نکتۀ بسیار مهم دربارۀ نحوۀ انتخاب لوستر آشپزخانه، توجه به شکل، سبک و رنگ است. چنان که اشاره کردیم در واقع لوسترها بیش از آن که منبعی نوری باشند، عنصری در دکوراسیون داخلی به حساب میآیند. همانقدر که یک لوسترِ هماهنگ و مناسب میتواند به طرزی چشمگیر بر شکوه و زیباییِ چشماندازِ آشپزخانهتان بیفزاید، انتخابِ نامناسبِ لوستر هم به دکوراسیون، لطمهای بسیار آزارنده خواهد زد. برای انتخابِ یک لوسترِ مناسب از این نظر، باید به برآیندِ کلیِ سبک و رنگهای موجود در آشپزخانهتان دقت کنید. آیا دکورِ آشپزخانۀ شما به سبکِ روستایی، با موادِ اولیۀ طبیعی و رنگِ طیفِ کرم و قهوهای شکل گرفته یا سلیقۀ شما، یک آشپزخانۀ مدرن با سطوحِ فلزیِ صیقلی و فضای مینیمالیستی و تلألوی رنگِ نقرهای بوده است؟ آیا شما دکوراسیونی به سبکِ سنتی و کلاسیک طراحی کردهاید یا سبکِ جسورانه و مرزشکنانۀ بوهو را ترجیح دادهاید؟ هرکدام از این انتخابها گسترههای متفاوتی برای انتخابِ لوستر را پیشِ روی شما خواهد گشود. این نکته را نیز فراموش نکنید که هماهنگی، لزوما به معنای تطابق و پیرویِ مو به مو از قواعدِ یک سبک نیست. شما کاملا آزاد هستید که با استفاده از حسِ زیباییشناسی و خلاقیتتان، لوسترهایی در سبکهای متفاوت را انتخاب کنید بشرطِ این که حاصلِ کار در نهایت، دکوراسیونی منسجم، به هم پیوسته و زیبا باشد، نه مجموعهای پاره پاره از عناصرِ ناهماهنگ.
فرم و مواد اولیه

مسئلۀ فرمِ لوستر از منظرِ محلِ موردِ استفاده، و نیز موادِ اولیۀ استفاده شده در آن، موردِ دیگریست که باید در انتخاب لوستر برای آشپزخانه به آن توجه کرد. جدای از بحثِ زیباییشناختی و هماهنگی با دکوراسیون، لوستری که شما برای آشپزخانه انتخاب میکنید باید دارای ویژگیهایی خاص باشد. بعنوانِ مثال از آنجا که این لوستر دائما در معرضِ قطرات و بخارهای ناشی از پخت و پز قرار دارد، فرمِ آن باید طوری انتخاب شود که نظافتش به سادهترین صورت امکانپذیر باشد. لوسترهایی با فرمِ پیچیده و تو در تو، شما را در هنگامِ تمیزکاری با مشکل مواجه خواهند کرد. همچنین جنسِ موادِ اولیۀ لوستر نیز جدای از کیفیت، بسته به کارکرد متفاوت خواهد بود. بعنوانِ مثال اگر وظیفۀ اصلیِ لوستر را تأمینِ نورِ عمومی تعریف کردهاید، لوسترهایی که در آنها از شیشه و انواع بافتها استفاده شده، اولویت خواهند داشت. برعکس، اگر لوسترِ شما بناست بعنوانِ نوری کاری موردِ استفاده قرار گیرد، انتخابِ مواردی که در آنها از فلزات یا سفال استفاده شده، مناسبتر است.
سایر نکات
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد، نکاتِ دیگری نیز هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. یکی از این موارد، استفاده از لوسترهاییست که در آنها از لامپهای کممصرف استفاده شده است. این لامپها علاوه بر پایین آوردنِ هزینۀ برقِ ماهانه، عمرِ طولانی و سازگاری با محیط زیست، حرارتی بسیار کم نیز تولید میکنند که این مسئله به ویژه در آشپزخانه میتواند یک امتیاز تلقی شود. همچنین استفاده از لوسترهایی که قابلیت اتصال به دیمر را دارند شما را قادر خواهد ساخت تا متناسب با اوقاتِ آشپزی، غذا خوردن یا وقتگذرانی با خانواده و دوستان، نورِ محیط را تنظیم کنید.
کلام آخر
آشپزخانه در منازل کنونی محلیست که فعالیتهای متعددی، از پخت و پز گرفته تا غذا خوردن و وقتگذرانی با خانواده و دوستان در آن انجام میگیرد. انتخابِ لوسترِ مناسب برای این محیط، باعث خواهد شد تا علاوه بر ایجادِ چشماندازی دلنشین و جذاب، مجموعِ این فعالیتها نیز در ایدهآلترین صورتِ ممکن انجام گیرند. در این مقاله بعنوانِ یک راهنمای انتخاب لوستر آشپزخانه، با هم ۵ نکتۀ ضروری را که باید مورد توجه قرار دهید، مرور کردیم. امیدواریم خواندنِ این نکات، به شما اطلاعاتِ جدید و مفیدی برای هرچه کارآمدتر و زیباتر کردنِ آشپزخانۀ منزلتان، عرضه کرده باشد.