مجله
سبک زندگی
۱۰ نکتۀ مهم و کاربردی در انتخاب لوستر

۱۰ نکتۀ مهم و کاربردی در انتخاب لوستر

لوستر یا چلچراغ، از کهن­‌ترین تجهیزاتِ روشنایی‌­ست که ردِ آن را می‌­توان تا کاخ­‌های باشکوهِ ایران و رومِ باستان نیز پی گرفت. چراغی سقفی و مجلل با بدن‌ه­ای اغلب بسیار ماهرانه تزیین شده، که با تلألوی نورهای چندین­‌گانۀ خود، به فضا شکوهی سلطنتی و بی‌­مانند می­‌بخشد. بدنۀ این چراغ­‌ها که پس از دست‌یابیِ انسان به فنونِ فلزکاری اغلب از فلزات ساخته می‌­شدند، منقش به انواعِ کنده­‌کاری­ها و طرح‌­ها و نقوشِ برجسته بودند، و اندازۀ آن­ها و تعداد شاخه­‌های منشعب شده از آن­ها، بسته به محیطِ موردِ استفاده تفاوت داشتند. اوجِ هنرِ چلچراغ‌­سازی را می‌­توان متعلق به قرونِ ۱۸ و ۱۹ میلادی در اروپا دانست. در این دوران چلچراغ همیشه عنصری جدانشدنی از تالارها و اتاق­‌ها و سرسرای کاخ­‌ها و خانه‌­های اشراف به شمار می­‌آمد. با گذشتِ زمان، همان­طور که لامپ جایگزینِ شمع و چراغ­‌های گازسوز در این چلچراغ‌­ها شد، سلیقۀ طبقۀ متوسط هم آرام آرام از لوسترهای مجللِ سنتی به سمتِ لوسترهایی ساده­‌تر و مدرن‌­تر گرایش پیدا کرد. امروزه انتخاب لوستر با وجود انواعِ بسیار گوناگونی از لوسترها که در سبک‌­های متفاوت در دسترس هستند ممکن است پیچیده باشد اما در عین حال می‌­توان متناسب با سلیقه و ویژگی­های فنی-زیبایی­‌شناختی، از آن­ها بعنوانِ منبعِ روشنایی در انواعِ محیط­‌ها استفاده کرد.

یکی از مهم­‌ترین پرسش­‌هایی که همیشه در مرحلۀ طراحیِ سیستمِ نوریِ خانه به آن برمی‌­خوریم این است که برای هر بخش از خانه، چه لوستری انتخاب کنیم. در این مقاله قصد داریم به ۱۰ نکتۀ کاربردی و مهم بپردازیم که باید در انتخابِ لوستر به آنها توجه داشت. در انتها نیز اشاره‌­ای کلی به انواعِ لوسترِ موجود در بازار خواهیم داشت. لوسترهای ازنور می‌تواند انتخاب شما باشد.

انتخابِ سایزِ مناسب

نخستین و پایه‌­ای‌­ترین مسئله‌­ای که در انتخاب لوستر باید به آن دقت کرد، اندازۀ مناسب است. نصبِ لوستری بزرگ­تر یا کوچک­تر از اندازۀ متناسب، نه تنها تأثیری در زیباتر و باشکوه‌­تر کردنِ چشم­‌اندازِ اتاق نخواهد داشت، که به آن منظره‌­ای شدیدا نامتعادل و نازیبا خواهد داد. در انتخابِ لوستری با سایزِ مناسب، باید به پارامترهای متعددی از جمله مساحتِ اتاق، ارتفاعِ سقف، نوعِ چینشِ وسایل و  فضای آزادِ اتاق، بخشی از اتاق که مستقیما در زیرِ لوستر قرار می‌گیرد و غیره، توجه کرد. در این میان بخصوص مساحتِ اتاق، ارتفاعِ سقف، و اندازه و فاصلۀ لوستر نسبت به میز در مکان­‌هایی مانندِ اتاق غذاخوری و آشپزخانه، پارامترهایی بسیار مهم بشمار می‌­آیند. به همین‌­خاطر دربارۀ این سه عامل به تفکیک، توضیحی مفصل­‌تر در زیر خواهیم آورد.

مساحتِ اتاق

مساحتِ اتاق از جملۀ پارامترهای تعیین­‌کننده در انتخابِ لوسترِ مناسب است. نصبِ لوستری با اندازۀ نامناسب، قطعا به از دست رفتنِ زیباییِ دکوراسیونِ اتاق منتهی خواهد شد. سایزِ لوستر را البته می‌­توان تخمینی و حسی، متناسب با مساحت انتخاب کرد اما اغلبِ طراحانِ نورپردازیِ داخلی، امروزه از یک فرمول برای این محاسبه کمک می­‌گیرند. این فرمول بدین صورت است: طول و عرضِ اتاق را بر حسبِ فیت (یا فوت، واحدِ طول، معادلِ ۳۰.۴۸ سانتیمتر) با هم جمع کنید. این عدد بر حسبِ واحدِ اینچ (معادل ۲.۵۴ سانتیمتر) باید قطرِ لوسترِ انتخابیِ شما باشد. بعنوانِ مثال اگر طولِ اتاقِ خواب شما ۱۴ فیت و عرضِ آن ۱۰ فیت باشد، شما باید لوستر اتاق خواب با قطرِ حدودا ۱۰+۱۴ یعنی ۲۴ اینچ انتخاب کنید.

ارتفاعِ سقف

سقف با ارتفاع حدودِ ۲ متر: سقف­‌هایی با این حدودِ ارتفاع، عموما برای نصبِ لوسترهای آویزی مناسب دانسته نمی‌­شوند. استثنا در این مورد، لوستری با اندازۀ مناسب است که زیرِ آن یک میز قرار داشته باشد. چراغ‌­های دیوارکوب به سبکِ لوستر و چراغ­‌های کریستالیِ رومیزی یا پایه­‌دار، می­‌توانند گزینه­‌هایی جایگزین برای لوستر در چنین فضاهایی باشند.

انتخابِ سایزِ مناسب/ ارتفاعِ سقف ۱

سقف با ارتفاع حدودا ۲.۵ متر: برای فضاهایی که ارتفاعی در این حدود دارند، طیفِ متنوعی از لوسترهای مدرن که تقریبا چسبیده به سقف نصب می‌­شوند، می‌­توانند گزینۀ مناسبی باشند. اگر قدِ ساکنینِ خانه نسبتا بلند است یا خانه‌­تان پر رفت و آمد است، بهتر است منطقۀ زیرِ لوستر از لوازمی چون مبل و میز خالی باشد تا تحرکاتِ ناخواسته موجبِ حادثه نشود.

انتخابِ سایزِ مناسب/ ارتفاعِ سقف ۲

سقف با ارتفاع حدودا ۲.۸ متر: از چنین ارتفاعی، دامنۀ انتخابِ شما به تدریج گسترده­‌تر می‌­شود. در این ارتفاع شما می‌­توانید از لوسترهای آویزی با ارتفاعِ مناسب از سقف، یا لوسترهای دو اتصالیِ (Dual Mount) نیمه­‌روکار (Semi Flush) استفاده کنید.

انتخابِ سایزِ مناسب/ ارتفاعِ سقف ۳

سقف با ارتفاع حدودا ۳ تا ۳.۳ متر: در اتاقی با این ارتفاع، شما بسادگی می‌­توانید از لوستری آویزی در انواعِ سبک‌­ها استفاده کنید که از سقف ۶۰ تا ۹۰ سانت فاصله داشته باشد.

انتخابِ سایزِ مناسب/ ارتفاعِ سقف ۴

سقف با ارتفاع بیش از ۳.۳ متر: اگر سقفِ اتاق‌­تان چنین ارتفاعی دارد، خوش‌­شانس هستید چرا که تقریبا می‌­توانید هر نوع لوستری را انتخاب کنید. البته بخصوص اگر سقف اتاق­تان بیش از ۴.۵ متر ارتفاع دارد، به مسئلۀ ایجادِ نورِ کافی توسطِ لوستر هم توجه کنید و ترجیحا زنجیر یا سیمِ لوستر را در حدی بلند در نظر بگیرید که فضا از نورِ کافی برخوردار باشد.

انتخابِ سایزِ مناسب/ ارتفاعِ سقف ۵

اندازه و فاصله نسبت به میز

هیچ چیز بیشتر از یک چلچراغِ نفیس که بالای میز آویخته شده، به اتاق غذاخوریِ شما شکوه و جلوه نخواهد بخشید. اما چه این لوستر، یک چلچراغِ سنتیِ شمعی‌­شکل باشد و چه یک لوسترِ کریستالی در سبکِ معاصر، این سؤال همیشه وجود دارد که لوستر باید به چه اندازه باشد و در چه فاصله­‌ای از میز قرار گیرد. همین مسئله دربارۀ لوستر برای آشپزخانه و فاصله‌­اش با کانترهای اوپن یا کانترهای جزیره‌­ای هم وجود دارد. در تعیینِ این فاصله، حتما به مسئلۀ شدتِ نور دقت کنید. کم بودنِ ارتفاعِ لوستر در این مکان­‌ها باعثِ درخششِ بیش از حد و آزارِ چشم می‌­شود و بیش از اندازه بودنش، فضا را نیمه‌­تاریک خواهد کرد. قاعده­‌ای حدودی برای فاصلۀ لوستر تا میز، ۷۶ سانتیمتر است اما شما به این قاعده اکتفا نکنید و برای تعیینِ دقیقِ ارتفاع، وقت بگذارید و با نشستن در نقاطِ مختلفِ اطرافِ میز، مناسب­ترین ارتفاع را بیابید. همچنین طولِ بدنۀ لوستر نباید از یک سومِ طولِ میز بیشتر باشد وگرنه میز، حالتی کوتوله­‌مانند پیدا خواهد کرد. قطرِ لوستر نیز نباید بیشتر از عرضِ میز باشد. به جای استفاده از یک چلچراغِ بزرگ، می­‌توان نصبِ دو لوسترِ کوچک­تر با فاصلۀ مناسب را هم در نظر گرفت. سایزِ بزرگِ لوستر طبعا آن را چشم‌گیرتر خواهد کرد اما حتما دقت کنید که میانِ اندازۀ آن و سایرِ پارامترها، تعادل ایجاد کنید تا به زیباترین و کارآمدترین وضعیت دست پیدا کنید.

 میزانِ مناسبِ روشنایی

پیش از هرچیز به این نکته دقت کنید که لوسترها بیشتر وسیله‌­ای دکوراتیو به شمار می­‌آیند و نباید توقع داشت یک لوستر، کلِ نورِ اتاق را تأمین کند. این اشتباهی­‌ست که بسیاری از افراد مرتکب می­‌شوند. لوسترها تنها هنگامی در جایگاهِ درست­‌شان قرار می­‌گیرند که در یک سیستمِ نوریِ چند لایه با انواعِ منابعِ روشناییِ دیگر مانندِ چراغ‌­های دیوارکوب و پایه‌­دار و غیره، ترکیب شوند. نقشِ لوستر در واقع، نقشی تکمیلی در کنارِ دیگر تجهیزاتِ روشنایی است.

فرمولی کلی برای محاسبۀ میزانِ روشناییِ هر اتاق وجود دارد بدین صورت که ابتدا با ضرب کردنِ طول و عرض در یکدیگر، مساحتِ اتاق را به دست می‌­آورید و سپس برای هر فوتِ مربع، بسته به کارکردِ اتاق، بینِ ۱۰ تا ۸۰ لومن (واحدِ شدتِ نور) در نظر می­‌گیرید. با استفاده از این فرمول شما می‌­توانید مقدار نورِ لازم برای کلِ فضا را محاسبه کنید و سپس آن را میانِ لوستر و سایرِ منابعِ نوری تقسیم کنید و از این طریق لوستری با نوردهیِ مناسب را انتخاب نمایید. دقت کنید که شدتِ نورِ بیش از حد، باعثِ خیرگی و آزردگیِ چشم‌­ها خواهد شد و نورِ کم نیز، محیطی نیمه‌­تاریک پدید خواهد آورد و باعثِ خستگیِ چشم‌­ها خواهد گردید.

بخوانید: نکات کلیدی انتخاب لوستر برای فضاهای کوچک

میزانِ مناسبِ روشنایی

توجه به نوع و جهتِ تابشِ نور

یکی دیگر از نکاتِ مهم در انتخابِ لوستر، نوع و جهتِ تابشِ نور است. لوسترها امروزه در شکل­ها و مدل‌­های بسیار گوناگونی تولید می­‌شوند، از لوسترهایی با لامپ‌­های آشکار (Exposed Lamps) گرفته تا لوسترهای حباب­‌دار و نیمه حباب­‌دار. هرکدام از این انواعِ گوناگون، نور را با زاویه­‌ای معین به جهاتی خاص می­‌تابانند. نوعِ نورِ تولید شده توسطِ لوسترهای با لامپِ آشکار، نورِ مستقیم، و دامنۀ آن بسیار باز ا­ست در حالی که لوسترهای حباب­‌دار، نور را ملایم و پراکنده می‌­کنند و لوسترهای نیمه حباب­‌دار، نور را بسته به بالا یا پایین بودنِ دریچه­‌شان، در جهتی خاص متمرکز و فشرده می‌­کنند. هنگامِ انتخابِ لوستر باید با توجه به کارکرد و مشخصاتِ فضای مورد نظر، یکی از این انواعِ گوناگون را انتخاب کرد. بعنوانِ مثال، لوستری نیمه­‌حباب­‌دار و فروتاب، با نورِ مستقیم و متمرکزی که تولید می‌­کند، چندان برای قرار گرفتن بر بالای میزِ غذاخوری مناسب نیست. هنگامِ انتخابِ لوستر حتما این پارامتر را هم موردِ توجه قرار دهید تا ایده‌آل‌ترین نتیجه در هر بخش از خانه به دست آید.

توجه به کارکردِ فضا

چلچراغ­‌ها در قرن ۱۸ و ۱۹ میلادی در اغلبِ اتاق­‌ها و فضاهای خانه­‌های اشرافی استفاده می‌­شدند. در طولِ قرنِ بیستم هرچند بیشتر از لوستر در مکان‌­هایی مانندِ اتاق نشیمن، اتاق غذاخوری و آشپزخانه استفاده می‌­شد اما به مرور دوباره با ساده‌­تر و کوچک­تر شدنِ لوسترها، استفاده از آن­ها در سایرِ فضاهای داخلی مانندِ اتاق خواب و حتا حمام و سرویس بهداشتی مورد توجه قرار گرفت. نقشِ لوستر در این مکان­ها دقیقا همان نقشی­‌ست که در فضاهای کلاسیک ایفا می‌­کند: بخشیدنِ حالتی لوکس و مجلل به فضا. یکی دیگر از نکاتِ انتخابِ لوستر، توجه به ویژگی­‌های لازم با توجه به کارکردِ هر بخش از فضاست. بعنوانِ مثال لوسترِ آشپزخانه، به دلیلِ مدام در معرضِ بخارِ غذا و قطراتِ چربی قرار داشتن باید ترجیحا با فرمی ساده و به دور از تزییناتِ پیچیده انتخاب شود تا تمیزکاریِ مدامش آسان باشد، یا لوسترهایی که برای حمام و سرویس بهداشتی انتخاب می­‌شوند باید نسبت به بخار و قطراتِ آب، مقاوم باشند تا افراد را با خطراتِ ایمنی مواجه نکنند.

بیشتر بخوانید: ۵ نکتۀ کلیدی برای انتخاب لوستر اتاق خواب

توجه به کارکردِ فضا

هماهنگی با سبک دکوراسیون

موردی دیگر از نکاتِ مهمِ انتخابِ لوستر، توجه به متناسب بودنِ فرمِ فیزیکیِ لوستر با دکوراسیونِ اتاق است. سال­‌ها پیش از این که چراغ‌­های الکتریکی اختراع شوند، لوسترها در خانه‌­های اشرافی برای به نمایش گذاشتن و تأکید بر ثروت و شکوه، مورد استفاده قرار می­‌گرفتند. این لوسترهای شمعی‌­شکل هرگز از عرصۀ تجهیزاتِ روشنایی خارج نشدند و هنوز هم یکی از انتخاب­‌های ممکن هستند. اما کدام سبک از لوستر، مناسبِ مدلِ دکوراسیونِ منزلِ شماست؟ اجازه بدهید برای پاسخ به این سؤال، به تحولاتِ لوسترها در تاریخِ اروپا نگاهی بیندازیم.

اولین نسلِ لوسترها در تاریخِ جدیدِ اروپا متعلق به دورۀ حدودیِ قرن ۱۸ میلادی بودند. لوسترهای این دوران که هم‌­عصر با سلطنتِ جرج پنجم پادشاه انگلستان بود، لوسترهایی با اندازۀ بسیار بزرگ و کریستالی با شاخه‌­های فراوان بودند که در آن­ها از شمع برای ایجادِ روشنایی استفاده می‌­شد. لوسترهای این سبک هنوز هم با لامپ‌­های شمع­‌مانند و همان ویژگی­‌ها موجود هستند.

هماهنگی با سبک دکوراسیون ۱

سبکِ مشخصِ بعدی در ساختِ لوستر، به دورانِ موسوم به ویکتوریایی، یعنی قرن ۱۹ میلادی تعلق دارد. در این دوران، از گاز برای ایجادِ روشنایی استفاده می‌­شد و به همین خاطر، سرشاخه­‌های لوسترها، حالتی پیاله­‌مانند به خود گرفتند. گاز از میانِ لوله­‌های فلزی عبور می­‌کرد و در این حباب­‌های شیشه‌­ای با سوختن، نور تولید می­‌کرد. به همین دلیل دو ویژگیِ اصلیِ لوسترهای این سبک، استفاده از فلز و شیشه بود که این قاعده کماکان در دورانِ کنونی هم رعایت می‌­شود.

هماهنگی با سبک دکوراسیون ۲

با آغاز قرن بیستم، تجهیزاتِ روشنایی از جمله لوسترها آرام آرام از مدل‌­های سنتی و کلاسیک فاصله گرفتند و به سمتِ چراغ­‌هایی ساده‌­تر و مدرن­‌تر حرکت کردند که دیگر در آن­ها کم­تر اثری از تجمل و تزیین به چشم می­‌خورد.

هماهنگی با سبک دکوراسیون ۳

از دهۀ ۵۰ میلادی، وجهِ کاربردی در تجهیزاتِ روشنایی بیشتر موردِ توجه قرار گرفت. لوسترهای دهه‌­های ۵۰، ۶۰ و ۷۰ میلادی به لوسترهای تندیس‌­وار (Sculptural) یا معمارانه شهرت داشتند. امروزه  این سبک از لوستر، مدرن یا اینستالیشن (Installation) نامیده می­‌شود.

هماهنگی با سبک دکوراسیون ۴

از سال‌­های پس از جنگ دوم جهانی تاکنون، تغییرِ مهمی که در معماری رخ داده، کوچک­تر شدنِ خانه‌­ها و کم­تر شدنِ ارتفاعِ سقف‌­ها بوده است. مطابق با این تغییر، لوسترها هم به مرور کوچک­تر شده‌­اند و به فرم­‌های ساده‌­تر تغییرِ شکل داده‌­اند.

هماهنگی با سبک دکوراسیون ۵

چنان که دیدیم میدانِ پیشِ روی شما برای انتخاب لوستر از نظرِ سبک بسیار گسترده است. انواعِ نمونه‌­ها در هریک از سبک‌­های کلیِ ذکر شده در بالا، از لوسترهای سنتیِ عظیمِ شمعی­‌شکل تا لوسترهای مدرنِ فرمالیستی، برای انتخاب در دسترسِ شما قرار دارند. نکتۀ مهم در این میان، به جز پارامترهای فنی-کاربردی، توجه به سبکِ معماری و دکوراسیونِ منزل است. انتخاب لوستر شما زمانی به زیباترین صورت در اتاق­‌های منزل­‌تان جلوه خواهد کرد که بعنوانِ جزئی از دکوراسیون دیده شود. در نظر گرفتنِ لوستر بعنوانِ جزئی از دکوراسیون، لزوما به این معنا نیست که سبکِ دکوراسیون و سبکِ لوستر باید دقیقا مطابق با هم باشند. دستِ شما برای ترکیبِ انواعِ سبک‌­ها در دکوراسیون کاملا باز است. نصبِ لوستری به سبکی متفاوت از دکوراسیون، گاه می­‌تواند تأثیری خیره‌­کننده به همراه داشته باشد. این میدان، میدانِ خلاقیتِ شماست تا با به کار گرفتنِ ذوقِ هنری­‌تان، به منسجم‌­ترین، زیباترین و اثرگذارترین ترکیب دست پیدا کنید. برای مروری جزئی­‌تر بر انواعِ لوسترهای موجود و انتخاب از میان‌­شان می­‌توانید از تقسیم‌­بندیِ آخرِ این مقاله، کمک بگیرید.

هماهنگی با سبک دکوراسیون ۶

مصرف کم

مسئلۀ میزانِ مصرفِ انرژی، امروزه یکی از مسائلِ بسیار مهم در صنایعِ تولیدِ تجهیزاتِ روشنایی به شمار می­‌آید. تجهیزاتی که از لامپ­‌های کم‌­مصرف استفاده می­‌کنند علاوه بر سازگاری با محیطِ زیست، تولیدِ حرارتِ بسیار کم و اهمیت دادن به منابعِ محدودِ انرژی، هزینۀ کم­تری را نیز به دارندگان­‌شان تحمیل می­‌کنند. یکی از رایج‌­ترین انواعِ لامپ‌های کم‌­مصرف، چراغ‌­های LED هستند. امروزه تولیدکنندگانِ تجهیزاتِ روشنایی، نمونه­‌های متنوعی از لوسترهایی را ارائه می­‌کنند که در آن­ها از لامپ LED استفاده شده است. پیشرفتِ تکنولوژی در این لامپ­‌ها به حدی رسیده که نورشان دیگر قابلِ تشخیص از لامپ­‌های قدیمیِ رشته‌­ای نیست. علاوه بر این، کوچک بودنِ این لامپ‌­ها دستِ طراحانِ صنایعِ روشنایی را برای خلاقیت در حوزۀ فرم، کارکرد و موادِ اولیه، بسیار بازتر کرده است. در انتخابِ لوستر، حتما به این پارامتر نیز توجه کنید و از مزایای متعددِ این نوع از چراغ­‌ها بهره ببرید.

ذکرِ این نکته نیز خالی از فایده نیست که تبدیلِ لوسترهای قدیمی به لوسترهایی که از LED استفاده می‌­کنند در برخی موارد امکان­‌پذیر است. برای کسبِ اطلاعاتِ دقیق در این مورد می­‌توانید از متخصصینِ تجهیزاتِ روشنایی مشورت بگیرید.

قابلیت تنظیم میزان روشنایی

تا پیش از دورانِ اختراعِ دیمر بعنوانِ تنظیم کنندۀ شدتِ نور، بسیاری از چلچراغ‌­ها برای کاهش یا افزایشِ میزانِ نوردهی، به تجهیزاتِ تغییرِ ارتفاع مجهز بودند. از طریقِ این تجهیزات می‌­شد ارتفاعِ چراغ از سطحِ زمین و در نتیجه، میزانِ نور را تا حدودی کم و زیاد کرد. امروزه این کار به راحتی با استفاده از انواعِ دیمرها قابلِ انجام است. دیمرها می‌­توانند همان لوستری را که هنگامِ غذا خوردن، نورِ کافی روی میز ایجاد می‌­کند، با کاهشِ میزانِ نور، به یک منبعِ روشنایی برای ایجادِ فضای حسیِ رمانتیک تبدیل کنند. همچنین دیمرها ابزارِ مهمی در حیطۀ صرفه‌­جوییِ انرژی نیز به حساب می­‌آیند. هنگامِ انتخابِ لوستر حتما به این پارامتر نیز دقت کنید.

قابلیت تنظیم میزان روشنایی

جنس بدنه و تنالیتۀ دمای رنگ نور

لوسترها امروزه از موادِ اولیۀ گوناگونی ساخته می‌­شوند. شما می­‌توانید از لوسترهای چوبی به رنگ­‌های تیره و روشن، یا لوسترهای فلزی در رنگ­‌های گوناگون استفاده کنید. به جز توجه به کیفیتِ موادِ اولیه، دقت کنید که روشِ نگهداری و نیاز به مراقبت در هرکدام از این گونه­‌ها متفاوت است. همچنین دقت کنید که هرکدام از این انواع، حس و حال و فضای متفاوتی را در محیط پدید می‌­آورند. مثلا اگر می‌­خواهید فضایی گرم و صمیمی در بخشی از خانه ایجاد کنید، انتخاب لوستر ساخته شده با موادِ طبیعی مانندِ چوب و الیاف، نسبت به لوسترهای فلزیِ مدرن در اولویت خواهد بود. همچنین دقت کنید که حباب­‌ها و محفظه‌­های لامپ در لوستر، باعثِ ایجادِ چه دمای رنگِ نوری در فضا می‌­شوند. این پارامتر نیز به شدت در حال و هوای اتاق مؤثر خواهد بود.

نوع لامپ

نوع لامپِ قابلِ استفاده، پارامترِ دیگری­‌ست که باید هنگامِ انتخابِ لوستر در نظر گرفته شود. لامپ‌­های مورد استفاده در اغلبِ انواعِ کلاسیکِ لوستر، لامپ‌­های شمعی­‌شکل هستند اما در نمونه­‌های مدرن­‌تر، امکانِ استفاده از انواعِ گوناگونی از لامپ­‌ها وجود دارد. همچنین لامپ­‌ها بر اساسِ سایز و شکلِ پایه به انواعِ گوناگونی تقسیم­‌بندی می‌­شوند که میانِ محدودۀ E۱۴ تا E۲۷ قرار دارند. معمولا در لوسترها برچسبی اطرافِ سرپیچ‌­ها وجود دارد که به شما می­‌گوید چه نوع لامپی با چه حداکثر میزانِ واتی (Maximum Wattage) را می‌­توانید در آن­ها استفاده کنید. در انتخابِ لوستر حتما به این پارامتر نیز دقت، و نمونه­‌هایی را انتخاب کنید که لامپ­‌هایی دردسترس‌­تر و ارزان­‌تر دارند و از توانِ تولیدِ میزانِ روشناییِ موردِ نظرتان برخوردارند.

مشورت با متخصصین

بعنوانِ آخرین نکته، همیشه از متخصصینِ حوزۀ نورپردازی مشورت بگیرید. نکاتی که پیش از این ذکر شد، اطلاعاتی پایه­‌ای و مهم برای انتخابِ لوسترِ مناسب هستند که در این مسیر به شما کمک خواهند کرد اما فراموش نکنید که طراحانِ دکوراسیون و نورپردازی، به دانش و تجربه­‌ای بسیار غنی­‌تر در این زمینه مجهزند که شما می‌­توانید از طریقِ مشورت با آن­ها، به این گنجینه دست پیدا کنید و به ایده­‌آل­‌ترین نتیجۀ ممکن برسید.

مشورت با متخصصین

تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها

پس از مواردی که بعنوانِ راهنمای انتخابِ لوستر به آن­­ها اشاره شد، بد نیست اشاره‌­ای هم به تقسیم‌­بندیِ کلیِ انواعِ لوستر داشته باشیم. این تقسیم‌­بندی می‌­تواند جستجوی شما برای یافتنِ لوسترِ مناسب را، جهت‌­دارتر و آسان­‌تر کند. در نظر داشته باشید که تقسیم‌­بندیِ زیر، تنها رایج‌­ترین انواعِ لوسترها را شامل می­‌شود، و گسترۀ پیشِ روی شما برای انتخابِ لوسترِ دلخواه‌­تان، از این موارد گسترده‌­تر است.

  • لوسترهای شمعی­‌شکل (Candle Chandeliers): چنان که اشاره شد، در ابتدا منبعِ روشناییِ موردِ استفاده در چلچراغ‌­ها، شمع بوده است. امروزه شما می‌­توانید با انتخاب لوستر شمعی شکل، لامپ را به جای شمع، استفاده کنید. نکتۀ مثبتِ لوسترهای شمعی­‌شکل، سازگاری‌­شان با انواعِ متعددی از سبک­‌های دکوراسیون است. لامپ­‌های شمعی­‌شکل به فضا حسی از سبکِ روستایی می‌­دهند، جذابیتِ کلاسیکِ این لوسترها با هر دکوراسیونِ شیک و مدِ روز کاملا سازگار است و پیچش­‌های فرمِ چراغ، در تناسب با اغلبِ سبک­‌های مدرنِ دکوراسیون است.
تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها/ لوسترهای شمعی­‌شکل (Candle Chandeliers)
  • لوسترهای شاخه‌­ای (Antler Chandeliers): این لوسترها مشابهِ لوسترهای شمعی­‌شکل هستند با این تفاوت که در آن­ها به جای بدنه­‌ای فلزی، چندین شاخۀ اشعاب­‌یافته از یک مرکز، منابعِ نور را به یکدیگر متصل کرده است. این ساختار به آن­ها حسی از طبیعت و فضای باز می­‌بخشد.
تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها/ لوسترهای شاخه‌­ای (Antler Chandeliers)
  • لوسترهای کریستالی (Crystal Chandeliers): لوسترهای کریستالی، شاخه­‌ای گسترده از انواعِ لوسترها هستند. این لوسترها در انواعِ فرم‌­ها ساخته می‌­شوند که وجهِ مشترک­‌شان، استفاده از کریستال است. کریستال‌­ها به لوستر منظره‌­ای بسیار فریبنده می­‌بخشند و در عینِ حال با با منعکس کردنِ نور، آن را به همۀ جهات منتشر می‌­کنند. لوسترهای کریستالی می‌­توانند در هر مکانی که می‌­خواهید همۀ توجه‌­ها به آن معطوف شود، نصب شوند. این نوع از لوستر برای پذیرایی، بیش از سایرِ انواع بعنوانِ اثری هنری و مستقل خودنمایی خواهد کرد.
تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها/ لوسترهای کریستالی (Crystal Chandeliers)
  • لوسترهای شیشه­‌ای (Glass Chandeliers): این لوسترها هم مانندِ لوسترهای کریستالی در انواعِ فرم‌­ها و سبک‌­ها تولید می‌­شوند. در برخی از این لوسترها از آویزه­‌های متعددِ شیشه­‌ای استفاده می‌­شود. لوسترهای شیشه‌ای گاه طراحیِ جسورانه‌­ای دارند که در آن شاخه­‌ها انگار از یک مرکز به بیرون شلیک شده­‌اند. این لوسترها نیز چون لوسترهای کریستالی در دکوراسیون دارای نقشی چشم‌گیر و مستقل هستند.
تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها/ لوسترهای شیشه­‌ای (Glass Chandeliers)
  • لوسترهای مدرن (Modern Chandeliers): لوسترهای مدرن، نوعی تجهیزاتِ روشنایی با طراحی فتوریستی­‌مانند هستند. اغلبِ این لوسترها در فرم‌­های هندسی یا به سبکِ مینیمالیستی ساخته می­‌شوند. مناسب­‌ترین مکان برای نصبِ این لوسترها، فضاهایی‌­ست که دکوراسیونی به سبکِ مدرن دارند. لوسترهای مدرن با این که مانندِ انواعِ قبلی، حضوری مستقل و چشم‌گیر در اتاق ندارند اما با قرار گرفتن در متنِ دکوراسیون، آن را کامل می­‌کنند.
تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها/ لوسترهای مدرن (Modern Chandeliers)
  • لوسترهای استوانه‌­ای شکل (Drum Chandeliers): لوسترهای استوانه‌­ای بخاطرِ شکل­‌شان بلافاصله پس از ورود به اتاق به چشم می­‌آیند. این لوسترها عموما فرمی پهن و دایره‌­ای شکل با ضخامتِ کم دارند که پوششی در آن­ها اطرافِ لامپ را پوشانده است. امتیازِ خاصِ این نوع از لوستر، تاباندنِ نوری گسترده و ملایم به تمامیِ اتاق است. این ویژگی آن­ را بسیارِ مناسبِ فضاهایی می‌­کند که باید در آن­ها حسِ گرمی و پذیرندگی ایجاد شود.
تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها/ لوسترهای استوانه‌­ای شکل (Drum Chandeliers):
  • لوسترهای پیاله‌­ای شکل (Bowl Chandeliers): این نوع از لوستر، همچنان که از اسمِ آن پیداست، شاملِ یک یا چندین فرمِ پیاله‌­ای شکلِ شیشه‌­ای است که درونِ هریک لامپی قرار دارد. لوسترهای پیاله‌­ای شکل نوری نرم و ملایم ایجاد می­‌کنند و کم­تر از سایرِ انواعِ قبلی چشم‌گیرند، و به همین خاطر بیشتر مناسبِ فضاهای ساده و خودمانی هستند.
تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها/ لوسترهای پیاله‌­ای شکل (Bowl Chandeliers)
  • لوسترهای عمودی (Vertical Chandeliers): اغلبِ لوسترهایی که در بالا به آن­ها اشاره شد، ساختاری دایره‌­ای­­‌شکل و مقطعی افقی دارند. لوسترهای عمودی بر خلافِ مواردِ قبلی، از ساختاری اغلب نامتقارن و چند بعدی برخوردارند. لوسترهای حلزونی­‌شکل و لوسترهای معروف به چکه‌­ای (Raindrop Chandeliers) از جملۀ این لوسترها هستند که برای محیط­‌هایی با سطوحِ عمودی مانندِ راه­‌پله‌­های مارپیچی بسیار مناسب‌ند. لوسترهای عمودی اغلب در محیط­‌های دارای سقفِ نسبتا بلند استفاده می­‌شوند و نصب و نظافت­‌شان کمی پیچیده‌­تر از سایرِ انواع است اما به فضا منظره‌­ای چشم‌گیر و منحصر بفرد می­‌بخشند.
تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها/ لوسترهای عمودی (Vertical Chandeliers)
  • لوسترهای اسپوتنیک (Sputnik Chandeliers): با رویکردی بیشتر مدرن، در لوسترهای اسپوتنیک شاخه­‌ها در جهاتِ گوناگون بصورتِ نامتقارن قرار گرفته‌­اند. در برخی از انواعِ این  نوع لوستر، کره­‌ای در مرکز قرار دارد که شاخه‌­ها از آن منشعب شده‌­اند. در سایرِ انواع، بازوهای متقاطعی با هم ترکیب، و بر روی هم نصب شده‌­اند بی این که دارای مرکزی مشخص باشند.
تقسیم‌­بندیِ کلیِ لوسترها/ لوسترهای اسپوتنیک (Sputnik Chandeliers)

کلام آخر

استفاده از لوسترها تنها منحصر به لابیِ هتل­‌ها یا تالارهای اپرا یا خانه‌­های بزرگ و اشرافی نیست. انواعِ بسیار متنوعی از این تجهیزاتِ روشنایی در اندازه‌­ها و سبک­‌های گوناگون، از لوسترهای بزرگِ کلاسیک و زینتی گرفته تا لوسترهای مدرن و مینیمالیستی وجود دارند که شما می­‌توانید از میان­‌شان متناسب با بودجه، سلیقه و ویژگی­‌های محیطی، موردِ دلخواه‌­تان را انتخاب کنید. استفاده از لوستر به فضاهای داخلیِ خانه، شکوه و جلوه‌­ای تأثیرگذار می‌بخشد و سلیقۀ خاصِ شما را بازتاب می‌­دهد. در این مقاله ابتدا با هم ۱۰ نکتۀ کلیدی را دربارۀ چگونگیِ انتخابِ لوستر مرور کردیم و سپس به تقسیم‌­بندیِ کلیِ انواعِ رایجِ لوستر پرداختیم. مجددا یادآوری می­‌کنیم که باوجودِ اطلاع از این نکات، اگر به متخصصینِ حوزۀ نورپردازیِ داخلی مراجعه کنید و از آن­ها مشورت بگیرید مسلما به انتخابی دقیق­‌تر و صحیح‌تر دست خواهید یافت. امیدواریم خواندنِ این مقاله به شما در مسیرِ هرچه زیباتر کردنِ دکوراسیونِ منزل­‌تان، یاری رسانده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *