در روزگار گذشته، اغلب محلِ قرار گرفتنِ لوستر در خانهها را اتاق نشیمن یا اتاق مهمانخانه در نظر میگرفتند، مکانهایی که در آن افرادِ خانواده، اوقاتی طولانی را برای معاشرت و تلویزیون دیدن و وقتگذرانی، دورِ هم جمع میشدند یا از مهمانها پذیرایی میکردند. با تغییرِ سبک زندگی و بخصوص وارد شدنِ وسایلِ ارتباطیِ پرتابل مانندِ لپتاپ و موبایل و تبلت به زندگیِ مدرن، اندک اندک بخشی از اهمیتِ اتاق نشیمن به اتاقهای خوابِ افراد منتقل شد. در این سبکِ جدید از زندگی، افراد علاوه بر خوابِ شبانه، اوقاتِ بیشتری از روز را در اتاقهای شخصیشان به انواعِ فعالیتها میگذراندند. جالب است بدانید که این روند بخصوص در دورانِ اپیدمیِ کرونا شدتِ بیشتری پیدا کرد. به موازاتِ این اهمیت یافتنِ اتاق خواب، طراحانِ دکوراسیونِ داخلی و طراحان نورپردازی، به شکل و فرم و نورِ اتاق خواب بیشتر توجه کردند تا محیطی متناسبتر با این اوقاتِ طولانی فراهم کنند. یکی از تغییراتی که در این راستا انجام شد، جایگزینیِ چراغهای سادۀ آویزیِ اتاق خواب، با لوسترهای پرجلوهتر و باشکوهتر بود. این جایگزینی به معنای اضافه شدنِ عنصری دکوراتیو و بسیار تأثیرگذار در چشماندازِ اتاق خواب بود. عنصری که میتوانست به کلی حس و حال و فرمِ فضا را دگرگون کند. امروزه طیفِ بسیار متنوع و گستردهای از لوستر اتاق خواب در سبکها و شکلها و رنگهای متفاوت وجود دارند که در نگاهِ اول انتخاب از میانشان بسیار دشوار به نظر میرسد. اما نگران نباشید! این مطب میتواند راهنمای انتخاب لوستر برای اتاق خواب تان باشد. اگر در مرحلۀ انتخاب لوستر اتاق خواب هستید، در این مقاله نکاتی مهم و اساسی را خواهید یافت که چگونگی انتخاب لوستر مناسب اتاق خواب را برایتان بسیار سادهتر و هدفمندتر خواهد کرد. برای آگاهی از این نکات، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
محل نصب
پیش از هر چیز شما باید در موردِ محلِ نصبِ لوستر در اتاق خوابتان تصمیم بگیرید. این انتخاب در فرم و سایزِ لوستری که انتخاب میکنید تأثیر خواهد داشت. دراینباره گزینههای متعددی پیش روی شما قرار دارد:
- وسط و بالای تختخواب: تخت در اتاق خواب به خودیِ خود یک نقطۀ کانونی ایجاد میکند. قرار گرفتنِ لوستر بعنوانِ یکی از بزرگترین عناصرِ دکوراتیو در بالای تخت این مسئله را تشدید کرده، یک نقطۀ کانونیِ بسیار چشمگیر در اتاق ایجاد میکند و به فضا حسی از شکوه و جذابیت میبخشد. این روش بخصوص برای اتاقهایی که در آنها تخت نسبتا در وسط قرار دارد مناسب است. اگر این شیوه را انتخاب کردید مطمئن شوید لوستر هم نسبت به طول و هم نسبت به عرضِ تخت در وسط قرار دارد تا تقارنِ فضا بر هم نخورد.
- وسطِ اتاق: اگر معماری و دکوراسیونِ اتاق خوابتان به شما این امکان را میدهد میتوانید با نصبِ لوستر درست در وسطِ اتاق فضایی متقارن و یکپارچه ایجاد کنید. این روش بخصوص برای اتاقخوابهای بزرگ با فضای وسیع و سقفِ بلند مناسب است. در استفاده از این روش، مطمئن شوید که سایزِ مناسبی را برای لوستر انتخاب کردهاید تا تعادلِ فضا از دست نرود. دربارۀ انتخابِ سایزِ مناسبِ لوستر در ادامه توضیح خواهیم داد.

- بالای محلِ نشستن: اگر در اتاق خوابِ شما محلی برای نشستن یا مطالعه کردن وجود دارد، نصبِ لوستر بر بالای آن هم میتواند یکی از انتخابهای شما باشد. با این کار شما به اتاق، عنصری شیک و همزمان کاربردی را اضافه میکنید که در عینِ تولیدِ نورِ کاری (Task Light)، جذابیتِ بصریِ خاصی هم دارد. در استفاده از این روش، به ارتفاعِ مناسبِ لوستر دقت کنید تا فضای خالیِ بالای سر در حینِ نشستن کافی باشد و لوستر با مبلها در هماهنگی و تعادل قرار گیرد.
- سایر مناطق: در برخی موارد، شما میتوانید از لوستر در تعادل با سایر عناصر دکوراتیو استفاده کنید. در این حالت محلِ قرار گرفتنِ آن عناصر جای نصب لوستر را معین خواهند کرد. بعنوان مثال اگر در اتاق خوابتان مجسمهای نسبتا بزرگ یا میز آرایشی چشمگیر دارید، میتوانید محل نصب لوستر را طوری انتخاب کنید که با آن، در تعادل و هارمونی قرار گیرد. با این کار، آن عنصرِ دکوراتیو هم در اتاق برجستهتر خواهد شد.

سایز و ارتفاع
پس از انتخاب محل نصب لوستر، نوبت به تعیینِ اندازه و ارتفاع مناسب میرسد. برای تعیینِ اندازۀ مناسبِ لوستر نسبت به مساحت اتاق، فرمولی وجود دارد که میتواند برای شما میانگینی حدودی را تعیین کنید. شما میتوانید این میانگین را بعنوانِ یک راهنما و نقطۀ شروع در نظر بگیرید و با بررسیِ دقیقِ فضا و ویژگیهای اتاق خوابتان، سایز مناسب را انتخاب کنید. بر اساسِ این فرمول، جمعِ طول و عرضِ اتاق بر حسبِ فیت، برابر است با قطرِ لوستر به اینچ. بعنوان مثال برای اتاقی با ابعاد ۱۴×۱۶ لوستری به قطر حدودا ۳۰ اینچ مناسب است. همچنین در انتخابِ سایز مناسب، به ابعاد تختتان هم توجه کنید تا لوستر در تعادل با آن قرار گیرد. بعنوان مثال برای تختخوابی در ابعادِ کینگسایز، معمولا لوستری با قطر حدودا ۳۶ اینچ را مناسب میدانند.
ارتفاع نیز مسئلۀ بسیار مهم دیگریست که در انتخاب لوستر اتاق خواب باید به آن دقت کنید. در انتخابِ ارتفاعِ مناسبِ لوستر، مجموعهای از پارامترهای کاربردی و زیباییشناختی دخالت دارند که باید در نظر گرفته شوند. اصلیترینِ این پارامترها عبارتند از:
- اندازه و ابعادِ تخت: ارتفاع لوستر بر بالای تخت باید به گونهای باشد که حسی از تعادل در ابعاد را در بیننده ایجاد کند.
- ارتفاع سقف: ارتفاع لوستر باید با ارتفاع سقف نیز هماهنگ باشد. اگر سقفِ اتاق خوابتان بلند است میتوانید لوستر را کمی نزدیکتر به زمین نصب کنید تا منظرهای چشمگیرتر ایجاد شود. برعکس اگر اتاق خوابی با سقفِ نسبتا کوتاه دارید، بالاتر آویختنِ لوستر، منظرهای دلبازتر و سبُکتر ایجاد خواهد کرد.
بخوانید: نکات کلیدی انتخاب لوستر برای فضاهای کوچک

- اندازۀ لوستر: ارتفاع مناسب، با اندازۀ لوستر نیز مرتبط است. لوسترهای نسبتا بزرگ، بهتر است در ارتفاعی بالاتر نصب شوند در حالی که لوسترهای کوچکتر میتوانند تا حدودی پایینتر آویخته شوند. به دنبالِ نقطۀ تعادلی بگردید که در آن لوستر با تخت در هماهنگی قرار میگیرد بی این که راهِ نگاه را سد کند و یا در فعالیتهای روزانه اختلال و خطر ایجاد کند.
- کارکرد و امنیت: طبعا این مسئله نیز از اهمیتی ویژه برخوردار است. ارتفاع لوستر باید به گونهای انتخاب شود که بلندقدترین فرد در منزل هم بتواند به راحتی در زیرِ آن رفت و آمد کند بی این که خطرِ برخوردِ سر با چراغ وجود داشته باشد.
- سلیقۀ شخصی: نهایتا ارتفاع لوستر به سلیقۀ خاصِ ساکنین هم مرتبط است. برخی افراد ممکن است ارتفاعی کمتر را بپسندند که فضایی صمیمیتر و دنجتر پدید میآورد و برخی دیگر احتمالا ارتفاعی بالاتر را ترجیح میدهند که باعثِ ایجادِ فضایی دلبازتر و سبکتر میشود.

شدت و نوعِ نور
در انتخاب لوستر مناسب برای اتاق خواب، هرگز فراموش نکنید که لوسترها در درجۀ نخست، عنصری دکوراتیو هستند نه تأمینکنندۀ نورِ فضا بطورِ کامل. شما میتوانید از لوستر بعنوانِ تأمینکنندۀ بخشی از نورِ عمومی، و یا حتا بعنوانِ نورِ کاری (مثلا برای مطالعه) استفاده کنید، اما قطعا در کنارِ آن باید منابع و لایههای دیگرِ نوری را هم به کار گیرید تا نورپردازیِ اتاق خوابتان کامل و بینقص شود. اگر لوستر را بعنوانِ یکی از منابعِ نورِ عمومی در نظر گرفتید نحوه انتخاب لوستر اتاق خوابتان طبعا با لوسترهایی با زاویۀ نوردهی گسترده و نورِ نرم و غیرمستقیم خواهند بود. برعکس اگر قصدتان استفاده از لوستر بعنوانِ نورِ کاری است، گزینههایی با نورِ مستقیم و متمرکز در اولویت قرار خواهند داشت. در هر حال همیشه به این نکته دقت داشته باشید که اصلیترین کارکردِ اتاق خواب، طبعا خوابِ شبانه و استراحت است و همۀ پارامترها از جمله نورپردازی در آن باید به گونهای طراحی شوند که این کارکردِ اصلی را مختل نکنند. از این نظر، انتخابِ لوسترهایی که به دیمر متصل میشوند گزینهای هوشمندانه است چرا که از این طریق شما میتوانید شدتِ نور را در هر موقعیت و شرایط، در مناسبترین حالت تنظیم کنید.
برای محاسبۀ حدودیِ روشناییِ لازم برای اتاق خوابتان میتوانید از قاعدهای کلی کمک بگیرید که بر طبقِ آن، هر فیتِ مربع از مساحت اتاق خواب حدودا به ۲۰ لومن نور نیاز دارد. از این قاعدۀ کلی بعنوانِ یک نقطۀ شروع کمک بگیرید و پس از محاسبۀ کلِ نورِ مورد نیاز، سهم هر منبع از جمله لوستر را مشخص کنید.
همچنین دمای رنگِ نورِ میانِ ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ کلوین، یعنی حدودِ طیفِ رنگِ سفیدِ گرم، مناسبترین گزینه برای ایجادِ گرما و آرامش در اتاق و بالا بردنِ کیفیتِ خواب و استراحت است.
بخوانید: ۵ نکتۀ کلیدی برای انتخاب لوستر اتاق کودک

فرم و سبک
چنان که اشاره کردیم، لوسترها نقشِ دکوراتیوِ بسیار پررنگی در اتاق ایفا میکنند. به همین خاطر لوستری که انتخاب میکنید باید در هماهنگیِ کامل با دکوراسیون و جنس و فرمِ لوازمِ اتاق خوابِ شما باشد. امروزه طیفِ بسیار گستردهای از انواع لوسترها در سبکهای گوناگون، از لوسترهای بسیار مدرن و معاصر گرفته تا لوسترهای سنتی و کلاسیک و تا لوسترهای سبکهایی مانندِ بوهو و روستایی وجود دارند که شما میتوانید متناسب با سلیقه و ویژگیهای اتاق خوابتان از میانشان انتخاب کنید. دقت داشته باشید که هماهنگی لزوما به معنای تطابق نیست و بنا نیست که شما به ویژگیهای هر سبک به عنوانِ قوانینی قطعی نگاه کنید. ترکیبِ دکوراسیون با لوستری در انواعِ سبکها، میتواند تلفیقی بسیار جذاب و چشمگیر از کار دربیاید به شرطِ این که یکپارچگی و تناسبِ کلِ چشمانداز را رعایت کرده باشید. همچنین بعنوانِ یک نکته، هنگامِ انتخاب لوستر برای اتاق خواب، جستجویتان را تنها به بخشِ «لوسترِ اتاق خواب» در سایتها و فروشگاهها محدود نکنید. در میانِ لوسترهایی که در دیگر بخشها وجود دارد نیز میتوانید گزینههایی بسیار جذاب برای اتاق خواب پیدا کنید. برای این منظور به لوسترهای ازنور سر بزنید.

نوع لامپ
آخرین موردی که باید هنگام انتخاب لوستر اتاق خواب به آن دقت کنید نوعِ لامپِ استفاده شده در آن است. به دنبالِ لوسترهایی بگردید که لامپهایشان هنگامِ نیاز به تعویض، با هزینۀ کم در دسترس هستند. همچنین به میزانِ مصرف و عمرِ لامپها نیز توجه داشته باشید. لوسترهای بسیار متنوعی که در آنها از لامپهای کممصرف مانندِ فلورسنت و LED استفاده شده میتوانند گزینهای بسیار مناسب باشند که علاوه بر سازگاری با محیط زیست و پایین آوردنِ هزینۀ برق، از عمرِ بالایی نیز برخوردارند. این لوسترها همچنین به دلیلِ تولیدِ حرارتِ بسیار کم، در دمای اتاق هم تأثیراتِ ناخواسته نمیگذارند.

کلام آخر
اتاق خواب یکی از مهمترین بخشهای داخلیِ هر خانه است که امروزه در آن به جز خواب و استراحت، فعالیتهای متعددِ دیگری نیز انجام میشود. طراحیِ حسابشده و صحیحِ دکوراسیون و نورپردازیِ این اتاق، باعثِ پدید آمدنِ فضایی دلچسب و مناسب برای انجامِ همۀ این فعالیتها میشود. انتخابِ لوسترِ مناسب، یکی از مهمترین گامهای این طراحی است. در این مقاله به عنوان راهنمای انتخاب لوستر اتاق خواب، با هم ۵ نکتۀ اصلی را مرور کردیم که هنگام انتخاب لوستر اتاق خواب باید مورد توجه قرار گیرند تا بهترین نتیجه به دست آید. امیدواریم خواندنِ این نکات در مسیرِ طراحیِ اتاق خوابی زیبا و کارآمد به شما کمک کرده باشد.