مجله
نور و سایه
اصول نورپردازی خارجی ساختمان

اصول نورپردازی خارجی ساختمان

نورپردازی خارجی ساختمان‌‌ چه تصویر و خاطره‌ای را به یاد شما می‌آورد؟ چشمان‌تان را ببندید و به حافظۀ بصری‌تان رجوع کنید. شاید ابتدا نور خارجیِ معروف‌ترین بناهای جهان برای‌تان تداعی شود: برج ایفل در شب سال نو، درخشش صورتی رنگ تاج محل زیر نور مهتاب و یا تخت جمشید و نور وهم‌آلودش در شب. شاید هم خاطره‌ای از نمای هتل‌هایی که در تاریکی تهران می‌درخشند یا نمای هتل داریوش کیش که غرق در نور و گرماست برای‌تان زنده شود. احتمالاً این چیزی است که در ذهن شما نقش بسته است: نمای بیرونی ساختمانی در شب و نوری که سطح دیوارها را نوازش می‌کند و شما نرمی این نوازش را احساس می‌کنید. اگر نورپردازی داخلی بنا از این جهت مهم است که ساکنین وقت بیشتری را در آنجا می‌گذرانند، اما این نورپردازی خارجی (Exterior Lighting یا Outdoor Lighting) ا­ست که نمای ساختمان­، مشاعات، فضای سبز، و عناصر تزئینی مانند تندیس­ها و آب­نماها را در شب از میان تاریکی بیرون می‌کشد و باز زنده می‌کند و اولین مواجۀ ما با بنا را شکل می‌دهد.

 ابزارهای نورپردازی خارجی ساختمان را با هر هدفی از ایجاد امنیت گرفته تا خلق زیبایی، به کار ببریم، درک این نکته بسیار مهم است که نوری که این ابزارها تولید می‌کند ارتباط بینندگان با بنا و درک حسی و بصری آن‌ها از بنا را شکل می‌دهد. کار طراح نورپردازی خارجی ساختمان گاه با تخصص معمارِ چشم­‌انداز  (Landscape Architecture) هم‌پوشانی دارد. اما به هر روی کسی که این نورپردازی یعنی نورپردازی فضای خارجی ساختمان را طراحی می‌کند باید درک کاملی از امکان یکپارچه شدن چشم­‌انداز  نوری با معماریِ ساختمان داشته باشد. طراح نورپردازی خارجی ساختمان با توجه به تعاملِ نور و سایه و تاریکی و روشنی می‌تواند فضا و مناظری بسیار چشم­گیر و خیره‌­کننده خلق کند که در ذهن هر بیننده­‌ای تا سال­ها پایدار بماند. در این مقاله قصد داریم به چگونگی و جنبه­‌های گوناگونِ نورپردازی خارجی ساختمان بپردازیم و نکاتی کاربردی را دربارۀ آموزش نورپردازی خارجی مطرح کنیم. با ما همراه باشید.

اهدافِ نورپردازی خارجی ساختمان

اصول نورپردازی خارجی ساختمان

نورپردازی خارجی ممکن است با اهداف گوناگونی انجام شود و هر هدف هم ابزار و روش‌­های خودش را می‌طلبد. مهم‌ترین اهداف نورپردازی نمای ساختمان این‌هاست:

امنیت و محافظت

نورپردازی مناسب در فضای خارجی باعث می‌شود دید روشن‌­تر و وسیع‌تری در بخش‌­هایی مانند راهرو، راه پله و پارکینگ داشته باشیم. در نتیجه تردد در این مکان‌­ها آسان­تر می‌شود و احتمال رخ دادن حوادثِ گوناگون کاهش می‌یابد. علاوه بر این، نورهای خارجی که در مکان‌هایی مانند حیاط، دیوارها و مناطق کم ­نور به شکل اصولی و درست نصب شده­‌اند باعث می‌شود خطراتی مانند ورود سارقین کاهش یابد و میدان دید دوربین‌­های امنیتی وسیع­‌تر شود.

زیبایی

برای خلق نما و چشم‌اندازی زیبا منابع نوری بسیار متنوعی در دسترس است و با استفاده از این منابع نوری می‌توان عنصری از معماری ساختمان را برجسته کرد یا نور عمومی چشم­‌نوازی پدید آورد. نورپردازی تزئینی نمای خارجی ساختمان همچنین می‌تواند در خدمت خلق حال و هوایی خاص با تمی معین، مثلاً تم مناسبت­‌های مختلف مانند جشن سال نو یا فستیوال­‌ها و جشنواره‌های مختلف، قرار گیرد. از این نورپردازی همچنین می‌توان برای زیباتر کردن و چشم‌گیرتر کردنِ تندیس‌­ها و آب­نماها استفاده کرد.

اهداف نورپردازی خارجی ساختمان- زیبایی

افزایش بهره‌­وری و کارآمدی

نورپردازی خارجی ساختمان فرصت بیشتری را برای استفاده از فضاهای بیرونی فراهم می‌کند تا افراد بتوانند هنگام غروب و شب هم از فعالیت‌هایی مانند غذا خوردن و تفریح و استراحت در فضاهای خارجی لذت ببرند. این امکان به‌ویژه در محیط‌هایی مانند باغ­ها و مکان‌های گردهم­‌آیی اهمیتی دوچندان دارد.

افزایش ارزش املاک 

نورپردازی خارجیِ مناسب و زیبا می‌تواند چشم­‌انداز ی به‌مراتب دلنشین‌­تر ایجاد کند و به ارزش ملک و جذابیت آن برای خریداران احتمالی بیفزاید و فروش و یا اجارۀ آن را تسهیل کند.

مکان­‌های گوناگونِ اجرای نورپردازی فضای خارجی ساختمان

مکان­‌های گوناگونِ اجرای نورپردازی فضای خارجی ساختمان

نورپردازی خارجی ساختمان را می‌­توان در محل­‌های گوناگونی اجرا کرد. عمده‌­ترینِ این مکان­‌ها عبارتند از:

نمای ساختمان

مکان­‌های گوناگونِ اجرای نورپردازی فضای خارجی ساختمان-نمای ساختمان

نورپردازی خارجی ساختمان هنر استفاده از انواع منابع نوری، در ترکیب با هم برای روشن کردن نما و ایجاد منظره­ای زیبا و پویا بر سطح بیرونی بناست. طراحیِ ماهرانۀ نورپردازی نما صرفاً به معنای گذاشتنِ چند چراغ اینجا و آنجا نیست، بلکه این کار بر اساسِ درکی عمیق از ویژگی­‌های ساختمانی، پس‌زمینه، کارکرد و اصول زیبایی‌­شناسی ممکن می‌شود. نخستین هدفِ نورپردازی نمای ساختمان برجسته کردن ویژگی­‌های خاص معماری بناست. نمای هر ساختمان ویژگی‌ و هویتی دارد که باید با نورپردازیِ صحیح بر آن­ تاکید کرد و این ویژگی‌ها را برجسته­‌تر کرد. چند تا از مهم‌ترین نکاتی که برای طراحیِ هرچه کامل‌­تر و زیباتر نورپردازیِ نمای ساختمان ضروری­ است این موارد است:

میزان درخشندگیِ نوری

توجه به شدتِ نورِ مناسب، از پایه­‌ا‌ی‌­ترین ضروریاتِ طراحی نورپردازی نمای ساختمان است. نوری با شدت و درخشندگی بیش از حد، علاوه بر آزار چشمِ بیننده، باعث اُوراِکسپوز شدنِ جزئیاتِ نما و محو شدن­شان می‌گردد. همچنین نورِ کمتر از حدِ مناسب هم باعث فرو رفتن بخش‌هایی از نما در تاریکی و از هم­ گسیختگیِ فضای نوری می‌شود. مقدار درخشندگی لازم برای هر نما متفاوت است اما بطور کلی، میانگینِ نورِ لازم برای ساختمان‌­های معمولیِ مسکونی را حدود ۵ تا ۱۵ شمع (footcandle، واحد روشنایی) در نظر می‌گیرند.

دمای رنگ 

دمای رنگ تأثیر بسیار قدرتمندی در حس و حال نورپردازیِ نما و تأثیر آن بر بینندگان دارد. نور سفیدِ متمایل به گرمی در محدودۀ 3000 کلوین حس دنج  بودن و آرامش‌بخش بودن به نما می‌بخشد. بر خلافِ آن تنالیته‌های سردتر با حدود 5000 کلوین، کنتراست و حس پویایی ایجاد می‌کند. نورهای LED، که قابلیتِ تابشِ رنگ­‌های گوناگون را دارد، به طراح اجازه می‌دهد دمای رنگ نور کلی نما را به میزان دلخواه تغییر ­دهد.

محل نصب

جای قرار گرفتن هر نور در سیستم نورپردازی نما باید دقیق و اصولی باشد تا بهترین نتیجه به دست آید. کار گذاشتن نورهای فراتاب در پایینِ نما به آن عمق می‌دهد و فرم­های معماریِ نما را آشکار می‌کند. نورهای فروتابْ سایه‌ها و خیرگی را به حداقل می‌رساند. نورهای نزدیک به سطح نما با زاویۀ بسته، بافت و حجم را پررنگ می‌کند. نورهای کناری باعث ایجاد روشنی در مناطقی خاص بدونِ اوراکسپوز می‌شود. نورافکن­ها بطور یکنواخت کلِ سطحِ نما را پوشش می‌دهد درحالی­که نورهای نقطه­ایِ تأکیدی جزئیات و ویژگی‌ها را مشخص تر می‌کند. ترکیبِ این نورهای گوناگون در نورپردازیِ کلیِ نمای ساختمان باید به تعادلی متناسب بینجامد.

هماهنگی با سبک معماریِ کلی ساختمان

انتخاب نوع نورپردازیِ نما، که باید با معماریِ بنا و فضای اطرافِ آن تناسب داشته باشد، و هماهنگی‌اش با متریال و مصالح، بافت و رنگِ نما یکی از مهم‌ترین نکات در نورپردازی نمای ساختمان است. نورپردازیِ نما جزئی الحاقی به پس‌زمینه‌­ای است که از پیش وجود دارد. در نظر نگرفتنِ این پس‌زمینه در طراحیِ نورپردازیِ نما به ترکیبی نامنسجم، ناهماهنگ و ناخوشایند منجر خواهد شد.

نمای ساختمان- هماهنگی با سبک معماری کلی ساختمان

سازگاری با محیط

نوع نورپردازیِ فضای خارجی و نمای ساختمان همچنین باید با کم­ترین میزانِ مصرفِ انرژی و کم­ترین آسیب‌زایی برای موجوداتِ زندۀ فضای اطراف همراه باشد. همچنین طراحی نورپردازی خارجی ساختمان مسکونی باید طوری باشد که آلودگیِ نوری (Light Pollution) تولید نکند و برای ساکنین خودِ ساختمان و خانه‌های اطراف آن ناخوشایند و آزاردهنده نباشد. استفاده از نورهای LED و سیستم‌­های کنترل هوشمند از جمله روش‌­های سازگاری و هماهنگی نورپردازی نما با محیط اطراف است. همچنین در طولِ زمان نیز باید اجزاء سیستم نورپردازی مدام بازبینی و مراقبت شود تا بهره­‌وری و نحوۀ کارکردشان مشابه روز اول باقی بماند.

بخش‌­های عمومی و مشترکِ بنا (مشاعات)

بخش­های عمومی و مشترکِ بنا (مشاعات)

فضاهایی نظیرِ ورودی ساختمان، راه­پله‌­ها و پارکینگ، از دیگر محل‌­هایی است که نیاز به نورپردازی دارد. در برخی از این بخش‌­ها، مانندِ پارکینگ، امنیت و کارآمدی در نورپردازی اولویت اصلی ا­ست و در بخش‌­های دیگر، مانند ورودی، زیبایی نیز هم‌­پای کارآمدی اهمیت ویژه دارد.

حیاط و فضای سبز

حیاط و فضای سبز 

محوطۀ پیرامون ساختمان از مهم­ترین بخش‌هاییست که طراح نورپردازی خارجی ساختمان می‌تواند هنرش را در آن به نمایش بگذارد. بخش‌­های گوناگونِ این محوطه مانند دیوارها، مسیرهای عبور، حوض‌ها و آب­نماها، درخت­ها و گیاهان، ورودی درِ اصلیِ ساختمان و آلاچیق‌ها و مکان­های نشستن، هریک طراحی نوری ویژۀ خود را می‌خواهد و همۀ این نورهای جداگانه در نهایت باید بخشی از سیستمِ نورپردازیِ کلی هماهنگ با نورپردازیِ نمای ساختمان باشد. نورپردازیِ محوطۀ بیرونیِ ساختمان از هر دو جنبۀ کاربردی و زیبایی‌­شناختی دارای اهمیت است. مسیرهای عبور، ورودی اصلی ساختمان و محل نشستن باید در حدی روشن باشد که عبور و حرکت و سایر فعالیت‌­ها در آن­ به سهولت انجام گیرد. نورهای کنارِ دیوارها باید، گذشته از زیبایی، در برابرِ خطرِ ورود سارقان به ساکنین امنیت ببخشد و نورپردازیِ فضای سبز، کناره‌ها، و آب­نماها باید جذاب و آرامش‌­بخش باشد.

زوایای دید

برای طراحیِ نورپردازیِ محوطه، به تمامِ گوشه­‌کنارهای آن سرک بکشید و همۀ زوایای دیدِ ممکن را پیدا کنید. محصول کار شما برای کسی که در محوطه قدم می‌زند از زوایای گوناگون دیده خواهد شد نه فقط از زاویۀ انتهای محوطه.

ظرفیت‌های بصری معماری

در انتخاب منابع نوری برای هر بخش از محوطه، به کارکرد آن بخش دقت کنید. نور مناسب برای مسیرهای عبور، متفاوت با نوری است که کارش رنگ‌­آمیزی یک درختچه است. توجه نکردن به این مسئله، از هر دو جنبۀ کارکردی و زیبایی‌شناختی، به کار لطمه خواهد زد.

سودمندی

از هر منبع نوری فقط در صورتی استفاده کنید که از لحاظِ کاربردی یا زیبایی شناختی مورد نیاز باشد. استفاده از هر نور باید هدف و کارکردی مشخص داشته باشد؛ از کار گذاشتنِ گشاده­‌دستانه و بی‌­هدفِ نورهای متعدد در محیط دوری کنید.

کارکرد

در انتخاب منابع نوری برای هر بخش از محوطه به کارکرد آن بخش دقت کنید. نور مناسب برای مسیرهای عبور، متفاوت با نوری است که کارش رنگ‌­آمیزی یک درختچه است. توجه نکردن به این مسئله از هر دو جنبۀ کارکردی و زیبایی‌شناختی، به کار لطمه خواهد زد.

جهت‌­دهی

هر منبع نوری را از نوعی انتخاب کنید و به‌گونه‌­ای جهت دهید که فقط منطقۀ مورد نظر را روشن کند. از پره‌­های هدایت­‌کنندۀ نور و جهت‌­دهیِ دقیق استفاده کنید تا نور را دقیقاً به ناحیۀ مطلوب بتابانید و از نشتِ نور به پشتِ منبع و جهاتِ دیگر جلوگیری کنید.

درخشندگی

از ملایم­ترین نورِ مناسب در هر ناحیه استفاده کنید. نور نباید درخشان­تر و شدیدتر از حد مورد نیاز باشد. برای دست یافتن به این هدف جز انتخاب منبع نوریِ مناسب، به سطوح موجود در محیط نیز دقت کنید تا با انعکاس‌های ناخواسته شدت نور افزایش نیابد. 

قابلیتِ کنترل

نورها را فقط زمانی روشن کنید که نیاز است. از کنترل‌­کننده­‌هایی نظیر تایمرها، سنسورهای حرکتی، سنسورهای نوری و دیمرهای اتوماتیک استفاده کنید تا متناسب با وضعیت و زمان در شبانه‌روز نورها را خاموش، روشن، و کم و زیاد کند.

دمای رنگ

در نورپردازیِ محوطه هرجا که ممکن و متناسب بود، از نورهای گرم استفاده کنید. استفاده از نورهای سردتر را در حدِ امکان کاهش دهید. 

انواع نور مورد استفاده در نورپردازی خارجی ساختمان

انواع نور مورد استفاده در نورپردازی خارجی ساختمان

در نورپردازیِ خارجی همانند نورپردازیِ داخلیِ ساختمان از ۴ نوع نورِ اصلی استفاده می­‌شود. برای خواندن دربارۀ شرحِ کامل­ترِ این ۴ نوع، می‌توانید به مقاله‌های « همه چیز درباره طراحی نورپردازی ساختمان» و « اصول نورپردازی داخلی ساختمان» مراجعه کنید.

بطورِ مختصر، این ۴ نوع عبارتند از:

  • نور عمومی (Ambient Lighting): نور یکنواختی که برای روشن کردنِ کلی محوطه استفاده می‌شود.
  • نور تأکیدی (Accent Lighting): نوری که برای برجسته کردن و تأکید بر یک شیء یا بخشی معین از فضا استفاده می‌شود.
  • نور موضعی یا کاری (Task Lighting): نوری که به‌صورت متمرکز و مستقیم بر محلی که قرار است کاری مشخص در آن انجام شود تابانده می‌شود.
  • نور تزئینی (Decorative Lighting): نوری که صرفاً برای خلقِ زیبایی­ استفاده می‌شود.

طراح نورپردازیِ خارجی ساختمان با نصب هریک از این نورها در محل مناسب خود و ترکیب آن­ها با هم فرم نهایی نورپردازی را خلق می‌کند.

چراغ­‌های نورپردازیِ خارجی ساختمان

چراغ­های نورپردازیِ خارجی ساختمان

چراغ­‌هایی که برای نورپردازی خارجی ساختمان استفاده می‌شود با چراغ ­های نورپردازیِ داخلی متفاوت است. شرایط محیطی و نوع کاربرد این چراغ­ها جنس، شکل و ویژگی­های خاصی را برای­شان ایجاب می‌کند. چراغ‌­های خارجی مدام در معرضِ انواع شرایط جوی قرار دارند و طبعاً باید به‌گونه‌­ای ساخته شوند که در برابرِ این شرایط مقاوم باشند و آسیب نبینند. از لحاظِ تناسب با اوضاعِ آب و هواییِ گوناگون، چراغ‌­های خارجی به سه دسته تقسیم می‌شود:

  • چراغ‌­های UL Dry مناسبِ مکان‌­هایی است که محیطی خشک و نامرطوب دارد و خبری از برف و باران در آن نیست.
  • چراغ­‌های UL Damp در محل‌هایی نصب می‌شود که رطوبتش بالاست اما مستقیماً در معرضِ برف و باران نیست.
  • چراغ‌­های UL Wet برای مکان‌هایی ساخته می‌شود که مستقیماً در معرضِ برف و باران و آب است.

بدنۀ این چراغ­‌ها از فلزاتی چون برنز، برنج، فولاد ضدزنگ، آلومینیوم و یا از پلاستیک سخت ساخته می‌شود تا تحمل شرایط گوناگون را داشته باشد. همچنین بعضی از انواع این چراغ­ها دارای باتری خورشیدی است و از منبع انرژی بیرونی و سیم‌­کشی بی‌­نیاز است.

چراغ­‌های نورپردازی نمای ساختمان

چراغ­های نورپردازی نمای ساختمان

برخی از انواع چراغ­هایی که در نورپردازی نمای ساختمان کاربرد دارد از این قرار است:

  • جت­لایت (Focus Light): نوعی چراغ پرقدرت با نور متمرکز.
  • چراغ‌­های LED: چراغ‌­های LED ویژۀ نورپردازی نما با مصرف کم است و نورهای رنگیِ متنوع­‌شان گزینه­‌ای بسیار پرکاربرد در نورپردازی نما محسوب می‌شود. از این چراغ­‌ها برای ایجاد نورهای ملایم، در تعداد زیاد و چینش‌­های گوناگون، استفاده می‌­شود.
انواع چراغ­های نورپردازی نمای ساختمان-۱
  • چراغ‌­های رشته‌­ای (String Lights): این چراغ­ها رشته‌­هایی نورانی و منعطف در رنگ­های گوناگون است که می‌­توان به دلخواه به آن­ها شکل داد. استفاده از این چراغ‌­ها به دلیلِ نور کم و نیز دور شدن از سلیقۀ عمومی رو به کاهش است.
چراغ­های نورپردازی نمای ساختمان-۲
  • پروژکتور (Projector Light): پروژکتورها نور تند و شدیدی از خود منتشر می­‌کنند و بیشتر برای نورپردازی نماهای سنگی و بتنی استفاده می‌­شوند. نوعِ لامپی که امروزه در ساختِ آن­ها استفاده می‌­شود گونه­ای LED با نور زیاد و مصرفِ کم است.
چراغ­های نورپردازی نمای ساختمان- ۳
  • وال واشرهای LED: این چراغ­‌ها از رشته­‌های LED با نورِ قوی که در داخل قابی قرار دارد تشکیل شده­ است و در رنگ‌­های مختلف عرضه می‌­شود.
چراغ­های نورپردازی نمای ساختمان- وال واشر

چراغ­‌‌های نورپردازی محوطۀ بیرونی ساختمان

چراغ­ های نورپردازی محوطۀ بیرونی ساختمان

ببرخی از رایج ­ترین چراغ ­های مورد استفاده برای نورپردازی محوطه­‌های بیرونی ساختمان، این‌هاست:

چراغ‌های حیاطی یا باغچه‌­ای (Pathway Lights)

این نوع چراغ­ پایه‌­ای کوتاه دارد و روکشی به‌ عنوان پخش‌­کنندۀ نور در قسمت بالای­‌اش هست و در مناطق مختلف روی زمین نصب می‌شود. چراغ­‌های حیاطی در طرح‌­ها و رنگِ نورهای بسیار متنوعی عرضه می‌شود.

چراغ‌های سقفی و آویزی (Ceiling Lights & Hanging Lights)

این چراغ­‌ها معمولاً در محل‌هایی با رطوبت بالا که مستقیماً در معرض برف و باران نیست استفاده می‌شود و معمولاً درخشندگی بالایی دارد. چراغ‌های آویزی و سقفی در فرم­ها و مدل­های بسیار متنوعی تولید می‌شود.

چراغ‌های دیواری (Wall Lights)

این چراغ­‌ها انواعی متحول‌شده از همان چراغ­‌های کلاسیک مورد استفاده در راهروها و سرسراهای قدیمی است که قابلیت نصب روی هر سطح عمودی را دارد. از چراغ­‌های دیواری عموماً برای تولیدِ نور عمومی یا نور تاکیدی استفاده می‌شود. با برخورداری از ماندگاری و جذابیتِ بالا، این چراغ­‌ها از پرکاربردترین انواع روشنایی در محوطه­‌های بیرونی به‌شمار می‌آیند.

چراغ­های نورپردازی محوطۀ بیرونی ساختمان- ۱

چراغ­‌های ایستاده و چراغ‌­های پایه­‌دار (Post Lights & Pier Mount Lights)

چراغ­ ایستاده چراغی با پایۀ بلند است که هم در محوطۀ بیرونی ساختمان­ها و هم در مکان­های عمومی مانند پیاده‌­روها و پارک­‌ها استفاده می­‌شود. قسمتِ فوقانیِ چراغ­‌های پایه‌­دار شبیه چراغ‌های ایستاده است با این تفاوت که پایه ندارد و باید روی سطوحی مانند روی دیوار یا روی ستون نصب شود. هر دوی این چراغ‌­ها، از آنجا که در مکان­‌های روباز نصب می‌­شود در ردۀ چراغ‌­های UL Wet طبقه‌بندی می‌شود.

چراغ­های نورپردازی محوطۀ بیرونی ساختمان- ۲

نورافکن­‌های زاویه‌­باز (Flood Lights)

این نورافکن­ها چراغ‌­هایی با نورِ قوی و زاویه تابشِ باز است که برای ایجاد نور عمومی در محوطه­­‌های وسیع استفاده می‌­شود.

چراغ­های نورپردازی محوطۀ بیرونی ساختمان- ۳

نورافکن­‌های نقطه‌­ای (Spot Lights)

این چراغ­ نوردهی بالا و متمرکزی دارد و معمولاً برای ایجاد نور تأکیدی یا تزئینی از آن­ استفاده می­‌شود.

چراغ­های نورپردازی محوطۀ بیرونی ساختمان- ۴

چراغ­‌های زمینی (دفنی) و چراغ‌­های راه­‌پله­‌ای (Deck and Step Lights)

چراغ­ زمینی را مستقیماً کف زمین کار می‌گذارند و نوری تأکیدی یا تزئینی تولید می­‌کند. از چراغ‌­های راه‌­پله‌­ای در کناره‌­ها یا فاصلۀ بین پله­‌ها استفاده می‌­شود تا علاوه بر زیبایی، امنیت بیشتری برای عبور و مرور ایجاد کند.

چراغ­های نورپردازی محوطۀ بیرونی ساختمان- ۵

کلام آخر

نورپردازی خارجی ساختمان تخصصی به همان پیچیدگیِ نورپردازی داخلی­ است که در آن از ابزارهای بسیار متنوع روشنایی استفاده می‌شود. ابزارهایی که البته ویژگی­‌های ضروریِ متفاوتی دارد. نورپردازی داخلی و خارجی ساختمان در کنار یکدیگر فضا و بافتی از نور را ایجاد می‌کند که معماری و دکوراسیون بنا را در بر می‌گیرد و به آن شکل، عمق و فضای حسی می‌دهد. نورپردازی امروزه بخشی جدانشدنی از صنعت ساختمان­‌سازی­ است، بخشی که هیچ سازنده و هیچ خریداری نمی‌تواند آن را نادیده بگیرد. امیدواریم خواندن این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *